Gyógyulni kezdett az ózonréteg

Az eredmény nem független attól, hogy az emberek komolyan vették a tudósok figyelmeztetéseit.

A tudósok még a 80-as években világszerte felhívták a figyelmet arra, hogy az aeroszolok (CFC-anyagok) fokozzák a globális felmelegedést.

Az ózonréteget lebontó anyagok felhasználásának csökkentésére tett erőfeszítések sikerrel jártak: az ózonréteg gyógyul, és ez várhatóan azt jelenti, hogy 0,5-1 Celsius-fokkal kevesebb lesz a Föld globális felmelegedése – derül ki egy új jelentésből, amelyet több száz tudós állított össze hétfőn világszerte, írja a jpost.com.

Az O3-ból álló ózonréteg csökkenti a Föld felszínét érő káros UV-sugárzás mennyiségét. A hűtőgépekben, aeroszolokban és oldószerekben általában használt, klórozott-fluorozott szénhidrogéneknek (CFC) nevezett anyagok egy csoportja károsítja az ózonréteget, és kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre.

1987-ben több tucat ország írta alá a Montreali Jegyzőkönyvet, amely kötelezte az aláírókat a CFC-k használatának fokozatos megszüntetésére.

A hétfőn közzétett jelentés szerint az ózonréteg várhatóan 2066 körül az Antarktiszon, 2045 körül az Északi-sarkon és globális helyzetét tekintve 2040 körül tér vissza az 1980-as állapotába (amilyen az ózonrétegen lévő lyuk megjelenése előtt volt).

“Fantasztikus hír, hogy a legutóbbi négyéves jelentés szerint az ózon helyreállítása jó úton halad. A Montreali Jegyzőkönyvnek az éghajlatváltozás mérséklésére gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elmúlt 35 év során a jegyzőkönyv a környezet igazi bajnokává vált” – mondta Meg Seki, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának Ózontitkárságának ügyvezető titkára.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy míg a felső sztratoszférában az ózonréteg szépen kezd helyreállni, az alsó sztratoszférában az ózon állapota nem mutatott javulást, annak ellenére, hogy a szimulációk azt mutatják, hogy ennek a folyamatnak már kis mértékben el kellett volna indulnia. A jelentés szerint ennek a jelenségnek a megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ózonréteg valóban visszanyerje eredeti állapotát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp