Egy nyolcéves kislányra és édesanyjára emlékeznek Rákospalota első botlatókövei

Éliás Ágnest és Salamon Mártát 1944-ben gyilkolták meg Auschwitzban.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) először helyezett el botlatóköveket a XV. kerületben, olvasható a kerületi hírportál oldalán. A két botlatókő a Rákos út 197. számú ház elé került, ahonnan 1944-ben elhurcolták a nyolcéves Éliás Ágnest és édesanyját, a 33 éves Salamon Mártát. Mindkettőjüket az auschwitzi náci haláltáborban gyilkolták meg.

 

A kerületi lap arról is megemlékezett, hogy az édesapa, a Rákospalotán pékséget üzemeltett Éliás Béla munkaszolgálaton volt, amikor családját deportálták. A pékmester lányának és feleségének elvesztésével csak azután szembesült, hogy visszatért a munkaszolgálatból.

Éliás Béla később új családot alapított, fia András ma Izraelben él. A család kezdeményezésére helyezett el botlatókövet a Mazsike a meggyilkolt anya és lánya emlékére egykori otthonuk előtt.

„Magyarországon már több mint hatszáz elhurcolt és meggyilkolt honfitársunk emlékét sikerült ily módon megörökíteni”

– mondta a kerületi lapnak Kirschner Péter, a Mazsike elnöke. „Többségében a Belvárosban találhatók az ilyen emlékhelyek, de nagy örömünkre szolgál, hogy immár a XV. kerületbe is eljuthattunk” – tette hozzá.

A kerületi hírportál cikkéből az is kiderül, hogy Éliás Béla egyike volt azoknak a zsidó vállalkozóknak, akik anyagiakkal is hozzájárultak a Régi Fóti úti zsinagóga megépüléséhez. A zsinagóga – jegyzi meg a lap – már nem funkcionál, mert a holokauszt pusztítása, illetve az azt követő elvándorlások miatt a XV. kerületben már nincs számottevő zsidó közösség.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp