Állatszerető holokauszt-túlélők egymilliárd forintot adnak egy német állatkertnek

A házaspár ugyanis hálás Köln város lakóinak, amiért megmentették őket a háború alatt.

Megkapta első csekkjét a németországi kölni állatkert abból a 26 millió dolláros ajándékból, amelyet egy holokauszt-túlélő özvegye ígért, aki a város lakóinak jóváírta, hogy megmentették őt a háború alatt.

Elizabeth Reichert 2017-ben a Kölni Állatkertnek szánta a vagyonát férje, Arnulf tiszteletére, aki 1998-ban halt meg. Mindketten Kölnben születtek, és a második világháború idején ismerkedtek meg, amikor Elizabeth a helyi náciellenes ellenállási hálózat tagja volt. Arnulf, egy német zsidó a hálózat segítségével bujkált.

“Csak a kölni bátor emberek segítségének köszönhetően élték túl a háborút Németországban, akik búvóhelyet ajánlottak a zsidó Arnulf Reichertnek” – áll az állatkert német nyelvű közleményében.

Bár Izraelbe, majd öt év után Amerikába költöztek a háború után, Arnulf és Erzsébet életük végéig ragaszkodtak a városhoz, írja a jta.org.

„Kölnben születtünk, és örökké emlékezünk Kölnre” – mondta Reichert 2017-ben.

Az Egyesült Államokban New Jersey-ben telepedtek le, ahol a házaspár sikeres kisállat-nagykereskedelmi üzletet indított és vezetett. Soha nem volt gyerekük, és az állatszeretetük miatt választották ki az állatkertet Köln összes intézménye közül.

“Arnulf csak azt kérte, jó helyre adjam a pénzt ” – mondta Elizabeth Reichert 2017-ben, amikor bejelentette a tervezett ajándékot.

Reichert 2021 februárjában, 96 éves korában halt meg, és csak a közelmúltban sikerült rendezni hagyatékát. Az állatkert nemrég arról számolt be, hogy megkapta az első kifizetést, több mint 700 000 dollárt, és azt mondta, hogy az éves kifizetések a jövőben meghaladják az 1 millió dollárt. Az állatkert egyik illetékese szerint az ajándék 2017-ben szokatlan volt Németországban, ahol ritkák a nagy jótékonysági ajándékok. Az támogatást az állatkert fejlesztésére használják majd fel mind az állatok, mind a látogatók javára.

Az állatkert azt mondta, hogy dél-amerikai részlegét Arnulf Reichertről tervezi elnevezni.

A kölni állatkert nem az első Európában, amely holokauszt-túlélőkhöz kapcsolódik. A varsói állatkert felügyelői 300 zsidónak nyújtottak menedéket a nácik elől az állatkertben, amelyről egy regény és 2017-ben egy filmadaptáció is készült Jessica Chastain főszereplésével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp