Megmentett 3000 zsidó életet – Óriás graffitivel tisztelegnek egy magyar zsidómentő előtt New Yorkban

Baránszki Tibor 1944-ben teológiai tanulmányait feladva igyekezett minél több magyar zsidót megmenteni. A róla készült falfestmény egy olyan projekt része, amelynek célja a gyűlölet elleni küzdelem és a párbeszéd ösztönzése.

A New York Nolita negyedének egyik forgalmas kereszteződésébe került falfestményen a holokauszt idején 3000 magyar zsidót megmentő Baránszki Tibor fekete-fehér portréja mellett élénk narancssárga és rózsaszín festékkel a Megmentett 3000 zsidó életet felirat olvasható.

A Baránszki Tiborról készült graffiti New Yorkban

A graffiti, amely a gyűlölet elleni küzdelemre és a párbeszéd ösztönzésére készült, az Artists 4 Israel nonprofit szervezet ötlete alapján készült el. A célja, hogy „megakadályozza az antiszemita és Izrael-ellenes bigottság terjedését azáltal, hogy a művészet segítségével gyógyítja a gyűlölet által érintett közösségeket” – mondta a New York Jewish Weeknek Craig Dershowitz, a szervezet vezérigazgatója és társalapítója.

„A mi jelszavunk a művészet a gyűlölet felett” – tette hozzá Dershowitz. Baránszki portréja, amelyet Fernando SKI Romero, egy Queensben élő neves graffitiművész festett, a szervezet Igazak a nemzetek között globális falfestmény-projektjének része. A projekt célja, hogy a világ városaiban olyan falfestmények hálózatát hozza létre, amelyeken a Világ Igazai más, a holokauszt idején a zsidók megmentésében segítő tagjai szerepelnek.

„A története gyönyörű volt, és nagyon megérintett”

– nyilatkozta Baránszkiról a dominikai származású Romero, aki az Artists 4 Israel művészeivel együttműködve döntött arról, hogy kit ábrázoljon a New York-i falfestmény.

A Baránszkiról készült graffiti a harmadik része a falfestmény-projektnek; végül 10 ilyen lesz szerte a világon, mondta Dershowitz. Minden egyes alany kap egy falfestményt a saját államában vagy országában, ahol a zsidókat segítette. Bár Baránszki magyar volt, közel hat évtizeden át a New York-i Buffalóban élt, és otthon érezte magát New Yorkban, ezért választotta őt az Artists 4 Israel a manhattani falfestményhez.

1944-ben Baránszki 22 éves volt, és katolikus papnak tanult Kassán, amikor az orosz hadsereg meközelítette a várost, és kénytelen volt visszatérni Budapestre, ahol felnőtt. Soha nem tért vissza a szemináriumba, és lemondott arról az álmáról, hogy pap legyen. Ehelyett a következő hónapokat annak szentelte, hogy megszervezze több mint 3000 magyar zsidó menekülését a holokauszt elől.

Baránszki Tibor

Miután megérkezett Budapestre, Baránszki Angelo Rotta pápai nuncius vatikáni követségi rezidenciája felé vette az irányt, ahol hosszú sorban álltak a segítséget kérő emberek. A svájci, svédországi, spanyolországi és portugáliai vatikáni nagykövetségek voltak az egyedüli helyek, ahol a zsidók és más menekültek védlevelet és az országuk elhagyásához szükséges dokumentumokat kaphattak.

Baránszki papnak adta ki magát, és sikerült találkoznia Rottával, hogy egy általa ismert zsidó család számára szerezzen iratokat. Rotta hamarosan felvette Baránszkit, hogy segítsen megszervezni a Magyarországról menekülni próbáló zsidóknak szóló védleveleket, keresztelési bizonyítványokat és bevándorlási iratokat. Emellett segített a menekülők élelmezésének és lakhatásának koordinálásában is. A következő két hónap alatt Baránszki a hivatalos feljegyzések szerint 3000 zsidó életét mentette meg – bár fiai azt mondták, hogy szerinte ez a szám közelebb volt a 15 ezerhez.

A háború után Baránszkit a szovjet hadsereg öt évre bebörtönözte antikommunista nézetei miatt. Az 1956-os magyar forradalom idején szabadságharcos lett, majd Rómába költözött, hogy feleségével, Katalinnal menekülttábort alapítson. A házaspár végül Kanadába költözött, majd Buffalóban telepedett le, ahol aktív tagjai voltak a helyi közösségnek, és felnevelték három gyermeküket, ifjabb Tibort, Katit és Pétert.

A 2019-ben elhunyt Baránszkinak a Jad Vasem 1979-ben a Világ Igaza kitüntetést adományozta, Jimmy Carter elnök pedig az Egyesült Államok Holokauszt Emléktanácsába nevezte ki.

Meghalt a zsidók ezreinek életét megmentő Baránszki Tibor – Kibic Magazin

Kilencvenhat éves korában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg. Vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál. Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és zsidó vallású honfitársait mentette.

A New York Jewish Weekben megjelent gyászjelentésében Steve Lipman író és Baránszki közeli barátja felidézett egy anekdotát, amelyet Baránszki gyakran ismételgetett: Amikor a nácik megkérdezték tőle, hogy miért segít a zsidóknak? Azt válaszolta:

„Azért segítek a zsidóknak, mert keresztény vagyok”.

A Los Angelesben élő Dershowitz és szervezetének számára a falfestmények egyik célja az antiszemitizmus elleni küzdelem az Izraelről és a holokausztról szóló oktatáson keresztül. Azzal, hogy a művészetet nyilvánossá és hozzáférhetővé teszik, Dershowitz reméli, hogy mindenféle háttérrel rendelkező ember élvezni fogja a művészetet, és tanulni is fog belőle.

„Ezeket a falfestményeket mindenki élvezheti” – mondta. „Többnyire nem annyira a zsidó közösségnek, mint inkább a fiatalabbaknak szólnak, vallástól és kulturális örökségtől függetlenül.”

2009-es megalakulása óta az Artists 4 Israel fő küldetése, hogy graffitiművészek különböző csoportjait Izraelbe hozza, hogy olyan projekteket hozzanak létre, amelyek „közvetlen, helyszíni hasznot hoznak az embereknek”, például falfestményeket festenek kórházakba, légoltalmi bunkerekbe és katonai bázisokra. A szervezet honlapja szerint a világ 32 országából több mint 5000 hivatásos és amatőr művésszel dolgozott együtt.

„Baránszki Tibor az értelem és a hit egyesülése volt” – mondta a fia a New York-i graffiti avatóján. „Édesapám Istenbe vetett mélységes hite megalkuvást nem ismerő volt. Ez volt a fő mozgatórugója annak, hogy 1944-ben ártatlan zsidó életek ezreit mentette meg a nácik által megszállt Magyarországon.”

„Apámat fogom idézni, mivel az ő szavai megragadták katolikus hitünk lényegét, és azt, amit ez a falfestmény, amelyet Fernando festett az ő emlékére, képvisel: Szeressétek egymást, szeressétek egymást őszintén. Isten maga a szeretet. A szeretet elpusztítja a gyűlöletet”

– tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp