A magyar-zsidó ingatlanmágnás, aki New York és London felhőkarcolóit építette

Szilveszterkor hunyt el Albert Reichmann, aki a Wesselényi utcai ortodox zsidó iskola újranyitásának is egyik fő finanszírozója volt. 93 éves volt.

A Győr-Sopron megyei Beled községből indult a világ egykor leghíresebb ingatlanfejlesztőjének, Albert Reichmann családja. A fiú szülei Bécsbe költöztek 1928-ban – Albert Reichmann már itt született, majd sikeres kereskedésüket hátrahagyva Kanadába menekültek a német megszállás elől.

A Reichmann-fiúk előbb a raktárakat építettek a város külterületein, majd irodaépületeket húztak fel – előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban.

Albert és két bátyja, Edward és Louis alapították meg Montrealban az anyacéget. Az Olympia Floor and Wall Tile-ból kinőtt ingatlanos vállalkozás torontói kirendeltségét az 1933-ban született Ralph vezette, a cég igazi fejének azonban Pault tekintették, aki az ingatlanfejlesztéseket irányította. Olyan emblematikus épületek fűződnek az Olympia and York nevéhez, mint a bostoni Exchange Palace, a torontói First Canadian Palace, amely 1975-ben Kanada legmagasabb felhőkarcolója volt.

A new yorki World Financial Center tervezésénél

New-Yorkban a múlt század hetvenes éveiben jelentek meg. Az akkori ingatlanpiaci visszaesést kihasználva nyomott áron vásároltak ingatlanokat, majd a ’80-as években belefogtak a város emblematikus épülete, a World Financial Center építésébe. A beruházás akkori árakon is dollármilliárdokat emésztett fel, de ez a befektetésük is busásan megtérült. A cégcsoport értékét a múlt század nyolcvanas éveiben közel 10 milliárd dollárra értékelték. Nem volt tehát véletlen, hogy a Washington Post az “ingatlanpiac kanadai Rotschildjei” néven emlegette a Reichmann-fivéreket.

A másik nagyméretű ingatlanfejlesztésüket London akkor még elhanyagolt-lepusztult külvárosában a Canary Wharf területén kezdték. A más néven Docklands-nek is emlegetett terület fejlesztésére állítólag maga Margaret Thatcher kérte fel Reichmannékat. Ez azóta az angol főváros egyik legfelkapottabb része lett. Cégük, az Olympia and York a kilencvenes évek elején csődvédelembe menekült, és később sem tudtak már sikereket elérni az ingatlanszakmában. Minden olyan vállalkozásukkal is kudarcot vallottak, amelyek kívül estek az ingatlanszakmán.

A Canary Wharf tervezésénél

A Reichmann család nem volt hálátlan egykori szülőföldjéhez. A rendszerváltás évében anyagi segítségükkel nyílt újra a pesti zsidónegyed legendás iskolája a VII. kerületben, a Kertész utca és a Wesselényi utca sarkán. Ráadásul Budapest egykori első zsidó gimnáziumának támogatását akkor sem hagyták abba, amikor az Olympia and York csődközelbe került.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp