A közösségi média hatással lehet a tinédzserek agyának fejlődésére

A közösségi hatások gyakoriak, kiszámíthatatlanok és gyakran jutalmazóak, így arra késztetik a felhasználókat, hogy újra és újra ellenőrizzék a közösségi médiát.

Elkészült az egyik első átfogó tanulmány, amely serdülők idegrendszeri fejlődésével és technológiahasználatával foglalkozik. A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt találták, hogy a serdülők agya érzékenyebbé válhat, ha sokat használják a közösségi médiát, és előre látják a társadalmi jutalmakat és büntetéseket.

„Az eredmények azt sugallják, hogy azok a gyerekek, akik gyakrabban nézik a közösségi médiát, túlérzékenyek lesznek a társaik visszajelzéseire”, mondta Eva Telzer professzor, a kutatócsoport egyik tagja.

A csapat 169 diákot követett nyomon Észak-Karolina vidéki középiskoláiban három éven keresztül. A vizsgálat elején a résztvevők arról nyilatkoztak, hogy milyen gyakran nézik a három népszerű közösségi média platformot: a Facebookot, az Instagramot és a Snapchatet. A válaszok a napi egynél kevesebb és több mint 20 alkalom között ingadoztak, írja a jpost.com.

A résztvevők agyi képalkotó vizsgálatokon vettek részt minden évben, vagyis mérték az agyi aktivitásukat, miközben a társaktól érkező közösségi visszajelzéseket várták.

“Bár ez a megnövekedett érzékenység előidézheti a jövőbeni kényszeres közösségi médiahasználatot, de egy esetleges adaptív viselkedést is tükrözhet, amely lehetővé teszi a tinédzserek számára, hogy eligazodjanak az egyre digitálisabb világban” – mondta Maria Maza, pszichológia doktorandusz és a kutatás egyik munkatársa.

“Ezek a közösségi hatások gyakoriak, kiszámíthatatlanok és gyakran jutalmazóak, így arra késztetik a felhasználókat, hogy újra és újra ellenőrizzék a közösségi médiát” – mondta Kara Fox, a tanulmány egyik társszerzője .

Más kutatások kimutatták, hogy a 13-17 évesek 78%-a számolt be arról, hogy legalább óránként ellenőrzi mobileszközét, és a tinédzserek 35%-a mondta, hogy szinte folyamatosan használja az öt legnépszerűbb közösségi médiaplatform közül legalább az egyiket.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a 12 és 13 év közötti fiatalok körében a közösségi média ismételt ellenőrzése összefüggésbe hozható az agyuk fejlődésének változásával a vizsgálat 3 éve alatt. A közösségi médiát gyakran – naponta több mint 15-ször – vizsgáló serdülők agya érzékenyebbé vált a közösségi visszajelzésekre.

“A legtöbb serdülő az agy fejlődésének egyik legfontosabb szakaszában kezdi el használni a technológiát és a közösségi médiát” – mondta Mitch Prinstein társszerző, aki egyben az Amerikai Pszichológiai Társaság tudományos igazgatója is. “Kutatásunk azt mutatja, hogy a közösségi médiában tanúsított viselkedések ellenőrzése hosszú távú és fontos következményekkel járhat a serdülők idegrendszeri fejlődésére nézve, ami kritikus fontosságú a szülők és a döntéshozók számára, amikor megértik a tinédzserek technológiahasználatával kapcsolatos előnyöket és lehetséges károkat.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp