Miért vonzódnak a férfiak a női mellekhez?

A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség valójában kora gyermekkorban alakul ki.

A tudósok évek óta próbálják kideríteni, hogy a férfiak miért vonzódnak a női mellekhez. Hosszú időbe telt, mire végleges válaszra jutottunk; ez azért lehet, mert a kérdés nehéz, és a válasz homályos.

Larry Young és Brian Alexander nemrégiben kiadott egy könyvet The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction címmel. A szerzők elemezték a heteroszexuális férfiak mell iránti vonzódása mögött meghúzódó érzelmi, biológiai és kulturális elemeket. A Huffington Post számára írt cikkében Larry Young – aki egyébként a társas kapcsolatok idegtudományának szakértője – kifejtette, hogy biológiai szempontból elég furcsa a férfiak mellek iránti megszállottsága.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a férfiak biológiailag vonzódnak a mellekhez, különösen a nagyobbakhoz, mert ez jelzik a számukra, hogy az illető nő egészséges és termékeny. Young és Alexander azonban úgy véli, hogy a jelenség valójában kora gyermekkorban alakul ki, írja a jpost.com.

Egy életre szóló kapcsolat

A szerzők azt állítják, hogy a megszállottság csecsemőkorban gyökerezik, amikor szoptatás közben erős neurokémiai oxitocin szabadul fel, ami erős kötődést hoz létre anya és gyermeke között. A vegyszer az anya agyában és az anyatejen keresztük a babába is eljut.

„Ez a kötelék – írta Young – nemcsak a legszebb az összes társadalmi kötelék közül, hanem a legtartósabb is, egy életen át tartó.”

Sőt, úgy vélik, hogy erős, tápláló kapcsolatra vágynak partnereikkel azok a felnőtt férfiak, akiket csecsemőkorukban szoptattak.

Young és Alexander szerint amikor egy férfi meglátja vagy megérinti egy nő mellét, akkor ugyanaz a boldogsághormon szabadul fel, mint a szoptatáskor.

Több lehetőség is van

Az Evolution and Human Behavior folyóiratban megjelent 2016-os tanulmányban, amely a „Férfiak preferenciái a női mellek méretével és alakjával kapcsolatban 4 kultúrában” címet viseli, a kutatók megállapították, hogy a mell vonzerejét inkább az alakja határozza meg, mint a mérete.

Feltételezték, hogy az alakban valami a termékenységre való általános képességet jelzi. A női mellek alakja az életkorral és a későbbi szülésekkel együtt változik, így a tanulmány szerint a feszesebb mellforma a relatív fiatalságra utal, és ezért a nő gyermekvállalási képességére utal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp