A világi izraeli zsidók 70%-a érzi fenyegetve magát az új kormányzat miatt

Az Izraeli Demokrácia Intézet felmérése szerint a baloldali izraeliek 60%-a számít növekvő kivándorlásra. A többségük szerint Netanjahu túl sok engedményt tett keményvonalas szövetségeseinek a koalíciós tárgyalásokon.

A szekuláris izraeli zsidók nagy többsége úgy érzi, életvitelét veszélyezteti az új keményvonalas kormány, a legtöbb baloldali izraeli az országból történő kivándorlás növekedését jósolja – mutatta ki egy szerdai felmérés.

Az is kiderült, hogy az izraeliek többsége úgy véli, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök rosszul kezelte a koalíciós tárgyalásokat azzal, hogy túlzott engedményeket tett szélsőjobboldali és ultraortodox szövetségeseinek.

Netanjahu múlt héten felesküdött konzervatív jobboldali kormányát széles körben tekintik az ország történetének legkeményvonalasabb kormányának. Tagjai és koalíciós megállapodásai messzemenő és alapvető változásokat ígértek, beleértve fontos törvények felülbírálást, a Ciszjordánia annektálásának terveit, a diszkriminációellenes törvények eltörlését és a nemek szerint elkülönített események engedélyezését, valamint példátlan hatalmat biztosítanak az arabellenes, homofób és nőgyűlölő nézeteket valló radikálisoknak.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódnak-e amiatt, hogy az izraeli társadalom bizonyos csoportjainak hatalomra jutása miatt nem tudják megtartani preferált életmódjukat, a világi zsidók 70 százaléka válaszolt igennel. Ezzel szemben a hagyományos életet élő, de inkább nem vallásosak 46,5 százaléka, a hagyományos és vallásos életet élő zsidók 34%-a, nemzeti vallásosak 22%-a, az ultraortodoxok 19%-a tartott csupán ettől a veszélytől.

Prominens ellenzéki politikusok tömeges tiltakozásra szólítottak fel a kormány ellen, és számos vállalat, pénzügyi és egyéb szerv, aktivista és szakember elítélte a kormány politikáját, a megkérdezettek 64%-a vélte valószínűnek, hogy hamarosan utcai demonstrációk hulláma fog kitörni.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 35 százaléka számít növekvő kivándorlásra Izraelből a keményvonalas kormányra adott reakcióként. Ez magában foglalja a baloldaliak 60%-át, a középre szavazók 45%-át és a jobboldali szavazók 25%-át.

Más intézkedéseket, mint például az adófizetés szabotálását vagy a hadsereg tartalékos szolgálatában való megjelenés megtagadását, minden csoport valószínűtlennek tartotta, írja a The Times of Israel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp