Törvénymódosítással tilthatják a náci szimbólumok rendszámtáblákra kerülését

Az új rendszámtáblák új lehetőségek tárházát kínálják a náci szimbólumrendszerek kreatívabb híveinek.

A Telex írta meg, hogy néhány hónappal ezelőtt a Budapest Főváros Kormányhivatal kiadta a HH-HH-888 karaktersort tartalmazó egyéni rendszámtáblát. A hivatal ehhez kikérte a Nyelvtudományi Kutatóközpont véleményét is, amely szerint nem egyértelmű, hogy ez a karaktersor önkényuralmi tartalmú-e vagy sem, hiszen létezik más értelmezése is ennek a karaktersornak.

Fotó: Telex

A kormányhivatalnak akkor az sem tűnt fel, hogy a HH-HH-888-as rendszámot egy olyan gépjárműre kérték, amelyen azt megelőzően az SSI-488 rendszám szerepelt.

A cikk részletesen kifejti, hogy a náci szimbólumrendszerben a HH és a 88-as szám (a nyolcas a német ábécé nyolcadik betűjére a h-ra utal) a Heil Hitler köszönés rövidített formája. Az SS (Schutzstaffel) a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezete volt. A tizennégyes szám pedig ebben az összefüggésben a fehér felsőbbrendűséget hangoztató, tizennégy szóból álló mondatra tett közvetlen utalás.

A Telex megjegyzi, hogy a kormányhivatal már kiadott HH-AA-001, 002 és 003 egyéni kombinációkat is, de a HH-AA-004-et már nem, méghozzá ugyanannak a Nyelvtudományi Kutatóközpontnak a véleményezésére hivatkozva, amelyik a HH-HH-888-as rendszámot még nem találta egyértelműen problémásnak.

A HH-AA-004-es kiosztásával kapcsolatban viszont már a következő megjegyzést tette:

„a kért rendszámtábla első két karaktere alkalmas lehet arra, hogy nyelvi szempontból önkényuralmi rendszerek által használt rövidítéseket, betűszavakat idézzenek meg, valamint közvetlenül utalhatnak XX. századi önkényuralmi rendszerekre.”

A lap ezek után több hivatalt is megkeresett az üggyel kapcsolatban, választ végül az Építési és Közlekedési Minisztériumtól kapott, amely szerint a Telex cikkében

„hivatkozott rendszámtáblák – már ha ismerjük azok szimbolikáját – kétséget kizáróan tömegeket sérthetnek”.

A minisztérium válaszában arra is kitért, hogy „a hivatkozott, a jelenlegi gyakorlatot szabályozó jogszabályok bár tiltják a közrend vagy közerkölcs megsértését a rendszámtáblák esetében, de nem számoltak a totalitárius diktatúrák »ünneplőinek« kódrendszerével és a furcsa szimbólumaival”.

Hozzátéve, hogy

„amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat”.

Németországban egyébként be van tiltva az KZ, az SS, az SA és a HJ betűkombináció, de az egyes szövetségi államok és körzetek egyéb kombinációkat és más náci kódokat is betiltottak a rendszámokon. Alsó-Szászországban nem lehet HH-88, AH-18 vagy HH-1933 rendszámokat kérni, Bajorország pedig 2010 óta már nem ad ki AH vagy HH rövidítésű rendszámokat a 18, 28 és 88 számokkal kombinálva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp