Lovaggá ütötték a brit főrabbit

Ephraim Mirvis rabbi többek között a nők és az LMBTQ zsidók az ortodox világban való elfogadásának érdekében tett erőfeszítései miatt kapta meg a rangos elismerést.

Ephraim Mirvis rabbi, a Brit Nemzetközösség Egyesült Héber Gyülekezeteinek főrabbija – akit általában az Egyesült Királyság főrabbijaként emlegetnek – mostantól a Sir címmel egészítheti ki a nevét, írja a JTA.

III. Károly még herceggént és Ephraim Mirvis főrabbi a jeruzsálemi Izrael Múzeumban 2020 januárjában (Fotó: AFP)

III. Károly király újévi kitüntetési listája szerint Mirvis a Brit Birodalom Lovagrend parancsnoka címet kapja. Az Egyesült Királyság 1890 óta évente csak kétszer, újév napján és az uralkodó születésnapján adományoz lovagi címeket és más lovagi kitüntetéseket, ami korábban II. Erzsébet királynő esetében április 21. volt, de ezentúl III. Károly király esetében november 14. lesz.

„Óriási megtiszteltetés a számomra ez a kitüntetés. Különösen megható lesz számomra, hogy ezt a díjat Őfelségétől, a királytól vehetem át, aki első éve uralkodónk”

– mondta Mirvis a Jewish Chronicle szerint.

Bár Mirvis legutóbbi elődeit, Jonathan Sacks és Immanuel Jakobovits rabbikat is lovaggá ütötték főrabbi megbízatásuk alatt, ez a cím nem volt mindig magától értetődő.

A király listájához fűzött indoklás kiemelte Mirvis a vallásközi párbeszéd terén végzett munkáját és a Kínában az elnyomó politikától szenvedő ujgur muszlimok érdekében kifejtett tevékenységét. Valamint azon erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy az ortodox világ befogadóbbá váljon a nők és az LMBTQ zsidók számára.

„Az ortodox zsidó élet nagyobb befogadásának szószólója volt, kinevezte Nagy-Britannia első női halachikus tanácsadóját, és nagyobb lehetőségeket teremtett a női vezetés és női ösztöndíjak számára”

– olvasható az indoklásban.

Az ortodox főrabbi szerint a zsidóknak is önkritikát kell gyakorolniuk a meleg-jogok terén – Kibic Magazin

A Brit Nemzetközösség ortodox főrabbija, Ephraim Mirvis az orlandói tömegmészárlás kapcsán szólalt fel a homofóbia ellen, és szólította fel önvizsgálatra a zsidó közösséget is. Néhány nappal az ortodox főrabbi nyilatkozata után Izraelben életfogytiglanra ítéltek azt az ultra-ortodox zsidó férfit, aki a tavalyi tel-avivi melegfelvonuláson megölt egy fiatal lányt.

„Az oktatás területén a főrabbi a vallásos iskolák és a zsidó oktatás ügyét képviselte, és útmutatót adott ki az LMBTQ tanulók jólétéről az ortodox zsidó iskolákban – a világon elsőként a maga nemében.”

Mirvis mellett több más brit zsidót is kitüntetésben részesített az uralkodó, köztük Vernon Bogdanor, ismert politológus, Melinda Simmons ukrajnai brit nagykövet, Rachel Riley televíziós műsorvezető, Julian Lewis, aki 1997 óta parlamenti képviselő, és Marie van der Zyl, a Brit Zsidó Képviselők Tanácsának elnöke.

„Ez igazi megtiszteltetés és nagy meglepetés. Ez elismerése annak a munkának, amit a Képviselők Tanácsában a zsidó közösségünk képviselete érdekében végzünk” – mondta van der Zyl a Jewish Chronicle szerint.

A brit főrabbi szerint az iszlámot is tanítani kéne a zsidó iskolákban – Kibic Magazin

Ephraim Mirvis, Nagy Britannia főrabbija azt javasolja a zsidó iskoláknak, hogy az iszlám vallást is vegyék fel a tantervükbe, hogy a zsidó gyerekek jobban megismerjék muszlim társaikat, és ezáltal erősítsék a közösségek közötti párbeszédet. A főrabbi ötletét sokan támogatják, egyes rabbik szerint azonban inkább az iszlám iskolákban kellene a zsidó vallást tanítani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp