A gázai palesztinok a halált kockáztatják, ha jobb életről álmodoznak Európában

A gázai székhelyű Masarat kutatóintézet szerint az elmúlt 5 évben körülbelül 36 000 ember hagyta el az övezetet kivándorlás céljából.

Junisz al-Sáer egy jobb európai életről álmodozva hagyta el Gázát, de végül egy koporsóban tért vissza a palesztin enklávéba. A 21 éves férfi egyike volt azoknak a palesztinoknak, akik megkockáztatták a Földközi-tengeren átívelő veszélyes utazást. A férfi hét másik gázaival együtt fulladt meg, akiknek holttestét decemberben szállították haza.

A haláleset édesanyját, Samira al-Shaert „villámcsapásként” érte – mondta az AFP-nek a dél-gázai rafahi családi házban.

„Tudtam, hogy veszélyes a kivándorlás, de aztán elfogadtam, hogy ragaszkodik a távozáshoz. Minden nap vártam a halálhírét” – mondta.Megcsókolt egy fényképet néhai fiáról, és azt mondta, hogy „a munka hiánya és a szegénység késztette Younist a távozásra”.

Junis édesanyja, Samira (Photo by SAID KHATIB / AFP)

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Gázai övezet 2,3 millió lakosának kétharmada szegénységben él. Shaer két évig könyvelést tanult, mielőtt úgy döntött, hogy rokonaival együtt elhagyja a Hamász terrorcsoport által uralt palesztin enklávét.

Gázát Izrael és Egyiptom blokád alatt tartja 15 éve, mióta a Hamász átvette a hatalmat Mahmúd Abbász Palesztin Hatóság elnökének Fatah pártjától. Jeruzsálem szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az Izrael elpusztítása mellett elkötelezett Hamász kevésbé tudja felfegyverezni magát, és háborút indítani. A kritikusok szerint a blokád kollektív büntetésnek minősül.

Shaer tavaly februárban a szárazföldi átkelőn Egyiptomba utazott, majd továbbutazott Líbiába, amely az illegális földközi-tengeri átkelők csomópontja. Végül abban reménykedett, hogy eléri Belgiumot, és a fáradságos út után felhathívja majd az édesanyját.

„Azt mondta nekem: „Ne aggódj, ha Isten úgy akarja, megérkezünk” – mondta, hozzátéve, hogy korábban más rokonok is sikeresen megtették az utat.

(Photo by SAID KHATIB / AFP)

„Kegyetlen és megalázó”

A terv azonban hamarosan elkezdett felborulni – mondta bátyja, Mohammed al-Shaer az AFP-nek. Líbiába érve a csoport pénzét és holmiját ellopták. Olyan helyeken kellett aludniuk, amelyek „még állatok számára sem alkalmasak” – mondta a 34 éves bátyja.

A csoportot elkapta Líbia egyik embercsempész-bandája, akik gyakran rabolnak el váltságdíj fejében migránsokat. Testvére szerint a banda 1500 dollár megfizetésére kényszerítette a családját. Külön-külön a csoport tagjai fizettek az út elején azért, hogy átkelhessenek a Földközi-tengeren, de becsapták őket, és nem volt „csónak, menedék, étel” – mondta Shaer.

„Az utazás kegyetlen volt és megalázó… mindez csak kínzás és megaláztatás volt” – tette hozzá.

Októberben végül felszálltak egy gumicsónakra, de az bajba került, és a csónak soha nem érte el az olasz partot, írja a The Times of Israel.

Younis al-Shaer holttestét és hét másik gázai holttestét később megtalálták Tunézia partjainál, Líbiától nyugatra.

Junis és társai Líbiában, mielőtt belefulladtak volna a tengerbe. (Photo by SAID KHATIB / AFP)

“Hazudtak nekem”

Shaer bátyja utazása körülbelül 9000 dollárba becsülte, aminek kétharmada a csempészekhez került. A család 20 napig nem hallott róla, mire testvére felvette a kapcsolatot a csempészekkel a Facebookon.

„Azt mondták, hogy minden rendben van… de hazudtak nekem” – mondta.

A kétségbeesett Shaer ezután felkeresett néhány tunéziai aktivistát, és együttműködött velük, hogy megpróbálják megtalálni Younist és a többi gázaiat.

„A tenger által elmosott holttestek között találták meg az útlevelét nejlonba csomagolva a tengerparton” – sóhajtott Shaer.

Younis álmai az életébe kerültek – mondta a családja.

„Younis csak a jövőjét akarta biztosítani. Arról álmodott, hogy önmaga lehessen, egy házat és egy motort szeretett volna, és egy vállalkozást nyitni, amelyből meg tud élni” – mondta Shaer.

Junis családja Gázában (Photo by SAID KHATIB / AFP)
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp