Náci szimbólumokkal gyaláztak meg egy holokauszt-emlékművet Szalonikiben

A 2014-ben felállított holokauszt-emlékművet már legalább negyedszerre rongálták meg az egykor zsidó többséggel büszkélkedő görög városban.

A Görögországi Zsidó Közösségek Központi Tanácsának honlapján csütörtökön megjelent fotó szerint most egy vörös horogkeresztet festettek az elpusztított sírköveket szimbolizáló emlékműre. A város zsidó temetőjét azután dúlták fel a nácik, hogy Szaloniki zsidó lakosságának több mint 90 százalékát haláltáborokba deportálták.

Ezen kívül a fehér felsőbbrendűség szimbólumának használt vörös kelta kereszt került az Arisztotelész Egyetem területén található öt emléktábla egyikére, azon a helyen, ahol egykor a zsidó temető volt.

„Elítéljük az intolerancia és az antiszemitizmus híveinek vandál tettét, akik gyűlöletüket és fanatizmusukat a szaloniki zsidók emlékének meggyalázásával fejezik ki” – áll a város zsidó közösségének közleményében.

„Nincs tolerancia az antiszemitizmussal szemben!”

A közleményben felszólították a bűnüldöző szerveket, hogy keressék meg és állítsák bíróság elé a vandálokat. A nyilatkozatból nem derült ki egyértelműen, hogy mikor történt az eset.

A 2014-ben felállított emlékmű egy fém menórát és egy kissé ferdén elhelyezett Dávid-csillagot ábrázol, amely az ősi közösség elpusztítását szimbolizálja. Korábban 2018-ban kétszer, 2019-ben pedig egyszer vandál módon rongálták meg az emlékművet.

A holokauszt előtt Szaloniki Európa egyik legzsidóbb városa volt, ahol a 19. század nagy részében zsidó többségű volt a lakosság. A város zsidó közössége elsősorban szefárd volt, de élt itt egy kisebb romaniota közösség is, akik Görögországból és Törökországból származtak és zsidó-görögül beszéltek. Ők még azelőtt telepedtek le Szalonikiben, hogy az 1492-es spanyolországi kiűzetést követően megindult volna a térségbe a szefárd zsidók migrációja.

1943 tavaszi és nyári hónapjaiban Szaloniki szinte valamennyi zsidó lakosát Auschwitzba deportálták, ahol a legtöbben elpusztultak. (JTA)

Közel 80 év után kapják vissza saját archívumukat a görög zsidók – Kibic Magazin

A nácik 1942-ben fosztották ki a görög zsidó közösségeket, az elrabolt archívumok, könyvek és kegytárgyak aztán Berlinből Moszkvába kerültek. Oroszország visszaadja Görögországnak a zsidó közösségek II. világháború előtti archívumait, amelyeket még a nácik loptak el tőlük 1942 júliusában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp