Ofra Haza minden idők legjobb énekesei között

A Rolling Stone magazin választotta be a 23 évvel ezelőtt elhunyt izraeli popikont minden idők legjobb 200 énekese közé.

„Mint egy imára való felhívás, Ofra Haza 1984-es Im Nin’Alu című dalának nyitó mondatával, expresszív, lobogó mezzoszopránjával azonnal magával ragadja a hallgatót”

– írja a Rolling Stone az izraeli énekesnőről, akit a 186. helyen választotta be minden idők legjobb 200 énekese közé.

A tegnap megjelent listán Ofra Haza az egyetlen izraeli, és olyan sztárokat előz meg, mint Joan Baez vagy Billie Eilish. Az amerikai zenei magazin szerint „a jemeni zsidó felmenői által inspirált Haza a hagyományos vokális konvenciókat ötvözte a modern technikával, hogy valami olyat alkosson, ami egyszerre volt ősi és a korát megelőző.

A Rolling Stone értékelése az izraeli énekesnő nemzetközi karrierjét veszi alapul, és kiemeli az 1984-es Shirei Teiman, az 1988-as Shaday és az 1992-es Kirya című albumait, amelyek sikerei révén kapta meg a Kelet Madonnája elnevezést.

A Rolling Stone egyébként Aretha Franklint választotta minden idők legjobb énekesének, akit Whitney Houston és Sam Cooke követ az első három helyen.

Ofra Hazáról, halálának 20. évfordulója alkalmából, ebben a cikkünkben elékeztünk meg részletesen:

Húsz éve halt meg Ofra Haza, a Kelet Madonnája – Kibic Magazin

Húsz évvel ezelőtt, 42 éves korában elhunyt Ofra Haza, Izrael legismertebb énekesnője, akit a Kelet Madonnájaként is emlegetnek világszerte. Melyek voltak az énekesnő legfontosabb állomásai és melyik magyar dal szerzőjét ihlette meg túlságosan is Haza egyik slágere? Ofra Haza 1957. november 19-én, Bat Seva Haza néven született egy jemeni zsidó származású családban, Tel-Aviv Hatikva elnevezésű szegénynegyedében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp