A hágai Nemzetközi Bíróság elé kerül a palesztin területek izraeli megszállása

A bíróság ítéletei kötelezőek, bár nincs ereje kikényszeríteni végrehajtásukat.

Üdvözölték a palesztinok szombaton az ENSZ Közgyűlésének pénteki határozatát, melyben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) véleményét kérte palesztin területek izraeli megszállásának jogi következményeiről.

Az ICJ a világszervezet elsődleges bírói szerve, mely az államok közötti vitákkal foglalkozik. Ítéletei kötelezőek, bár nincs ereje kikényszeríteni végrehajtásukat.

A Közgyűlésben 87-en szavaztak a határozat mellett, Izrael, az Egyesült Államok és 24 másik tagállam ellenezte, míg 53-an tartózkodtak.

“Eljött az idő Izrael számára, hogy államként a jog alanya legyen, és elszámoltathassák a népünk ellen elkövetett bűneiért” – jelentette ki Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az ENSZ-határozatot kommentálva.

Husszein al-Sejk vezető palesztin tisztségviselő a Twitteren a palesztin diplomácia győzelmeként méltatta a határozatot.

Izraeli illetékesek egyelőre nem kommentálták a szavazás eredményét. Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet még a szavazás előtt elítélte a várható határozatot.

A palesztinok korlátozott autonómiával rendelkeznek az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a zsidó állam által annektált Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli megszállást és annexiót a nemzetközi közösség nem ismeri el. A Benjamin Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek erősítésére tett ígéretet, bár a régi-új miniszterelnök nem utalt arra, hogy szándékában állna annektálni ezeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp