Moszkvai főrabbi: A zsidóknak addig kellene elhagyniuk Oroszországot, amíg megtehetik

Az Izraelbe menekült Pinchas Goldschmidt szerint, amikor Oroszországban nehéz a helyzet, mindig a zsidókat veszik elő.

Moszkva száműzetésben élő főrabbija a Guardiannek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy Oroszországban az ott élő zsidókat kiálthatják ki bűnbaknak a háború okozta nehézségekért.

Pinchas Goldschmidt rabbi

„Ha visszanézünk az orosz történelemre, amikor veszélyben volt a politikai rendszer, mindig azt láthatjuk, hogy a kormány megpróbálta a nép haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani. Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rezsim végén is”

– mondta Pinchas Goldschmidt.

A főrabbi úgy látja, hogy Oroszországban növekszik az antiszemitizmus, miközben az ország visszatér „egy újfajta Szovjetunióhoz”, és lassan „újra leereszkedik a vasfüggöny”.

Goldschmidt rabbi két héttel az oroszok ukrajnai invázióját követően hagyta el Oroszországot, mert mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa háborút, de ő ezt megtagadta.

Elmenekült Oroszországból a moszkvai főrabbi – Kibic Magazin

Pinchas Goldschmidtnem bírálta hangosan a háborút, de fnapokkal Oroszország támadása előtt felkereste a szomszédos moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra. A moszkvai főrabbi Izraelbe menekült Oroszországból, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa az ország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp