Tudtad? A Dire Straits híres énekese és gitárosa magyar-zsidó származású

Mark Knopfler és David Knopfler testvérek, és közel 20 éven át dolgoztak együtt a világhírű Dire Straits zenekarban.

Mark Knopfler, az egykori Dire Straits gitárosa, énekese 1949. augusztus 12-én született a Glasgow-ban. Skót vér nincs benne, édesanyja angol, édesapja Knöpfler Ervin építész pedig magyar zsidó, aki 1939-ben – érezvén a veszélyt – Miskolcról telepedett ki Skóciába.

Mark még gyerek volt, amikor a család Newcastle-be költözött, később ott alapította az első iskolai zenekarát Jimi Hendrix és Django Reinhardt. Leedsben újságírást tanult, és a helyi Yorkshire Evening Postnál gyakorolta a szakmát.

A szintén gitáros öccsével, Daviddel és két barátjával, John Illsley basszusgitárossal és Pick Withers dobossal Cafe Racerst néven alapítottak együttest 1977-ben Londonban, de a banda már az első stúdiófelvételkor a Dire Straits (a tönk szélén) nevet viselte.

Mark és David Knopfler

Már az első, 1978-ban megjelent, különböző stílusokat ötvöző lemezük hatalmas siker lett világszerte, mint ahogyan az összes többi a csapat 1995-ös felbomlásáig. Több mint 100 millió lemezt adtak el világszerte, ezzel az egyik legsikeresebb formáció a rockéletben.

Mark Knopfler a Dire Straits után legendás előadóknak írt dalokat, filmzenéket is szerzett, illetve szólókarrierjét egyengette. Ötször tüntették ki a zenészeknek járó legnagyobb elismeréssel, a Grammy-díjjal.

Először 1985-ban hozta el a Dire Straits-t Magyarországra, és nagysikerű koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. Azóta többször is fellépett nálunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp