Ortodox zsidók helyett muszlim karakterekkel érkezik a török Shtisel

A török sorozat főszereplője, Ömer az iszlám vallás és a fedetlen hajú nők között őrlődik majd.

A Shtisel, a jeruzsálemi ultraortodox zsidókról szóló tévésorozat azután lett nemzetközileg ismert, hogy 2018-ban bekerült a Netflix kínálatába. A népszerű izraeli sorozatnak most egy muszlim adaptációja készül a török közönség számára, írja a JTA a török médiára hivatkozva.

Az Ömer című új sorozat gyártása megkezdődött, és valamikor 2023-ban mutatják be a török STAR TV-n. A sorozat cselekményéről nem sokat tudni. A nemrég kiadott előzetesben azt látni, hogy a Selahattin Paşali által alakított főhős, Ömer egy mecset kapujában áll, és látszólag az egyik oldalon egy imám, a másikon egy – fedetlen hajú – nő között őrlődik, miközben a háttérben a szintén Paşali által énekelt iszlám imára hívás hallható.

Az iszlám vallás szerint a nőknek nyilvános helyen el kell takarniuk a hajukat, így a képek azt sugallják, hogy a műsor fő témája az lehet, hogy Ömernek választania kell a vallási hagyományok és a világiasság között.

Bár ez pont nem volt a központi feszültségek egyike a Shtiselben, amely 2014-ben debütált az izraeli televízióban, és széles körben elismerést váltott ki a jeruzsálemi haredi közösségben élő szereplők mindennapi életének bemutatásáért. Ennek ellenére Paşali karakterét Michael Aloni karakteréhez, Akivához hasonlítják, és az imám karakterét a Shtisel család fejéhez, Sulemhez.

A sorozat női főszereplője, Gökçe Bahadir azoknak lehet ismerős, akik látták a szintén a Netflixen látható A klub (Kulüp) című török sorozatban, amely egy szefárd zsidó családot követ végig az 1940-es és 1950-es évek Isztambuljának politikai zűrzavarában.

Tavaly egyébként arról számoltak be, hogy készül a Shtisel amerikai változata, amelyet az elismert filmrendező, Kenneth Lonergan rendezne.

Modern Rómeó és Júlia-történetként érkezne a Shtisel amerikai feldolgozása – Kibic Magazin

Az eredeti izraeli verziótól eltérően az amerikai változatban egy fiatal világi nő csöppenne bele a szigorúan vallásos ultraortodox zsidók világába. Az amerikai CBS tévécsatorna fogja elkészíteni a nagy sikerű című izraeli sorozat amerikai változatát, adta hírül a Deadline. A sorozatot két tapasztalt filmes, az író Lauren Gussis, illetve az Oscar-díjas Kenneth Lonergan rendező fogja készíteni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp