A világon először Izraelben vezettek sótalanított tengervizet egy édesvízi tóba

Az új projektnek köszönhetően a Kineret vízszintjét a száraz időszakban is meg tudják majd őrizni.

Az izraeli vízügyi hatóságok kedden felavatták azt az innovatív projektet, amelynek keretében a tengerből nyert sótalanított vizet vezetnek a Kineretbe, hogy a tó vízszintjét a száraz időszakban is fenntartsák, miközben a tó vize ki tudja elégíteni a növekvő regionális igényeket. A Föld egyik legmélyebben fekvő víztömege, a Kineret Izrael legnagyobb édesvízi tava és egyben víztárolója a vészes időkre.

A Kineret (Fotó: Wikimedia Commons)

Ez az első alkalom a világon, hogy sótalanított vizet használnak egy tó feltöltésére.

Jehezkel Lifsic, a Vízügyi Hatóság igazgatója szerint a projekt

„bizonyítja, hogy Izrael vezető szerepet játszik az innovatív gondolkodásban és a kreatív tervezésben az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében, miközben garantálja a fenntartható vízellátást, megvédi Izrael természeti erőforrásait és fenntartja a Kineretet stratégiai vésztartalékként.”

A projekt részeként az év elején a Mekorot, a nemzeti vízellátó vállalat egy 13 kilométeres földalatti csövet épített, amely a tavat összeköti azzal az infrastruktúrával, amely a Földközi-tenger partján lévő öt sótalanító üzemhez kapcsolódik. A víz most a Calmon-patakon keresztül folyik a tóba, annak északnyugati részén.

Az avatási ünnepségen zsilipeket nyitottak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a sótalanított víz a kombinált mesterséges és természetes csatornán keresztül a tóba áramoljon. Egyelőre nem várható, hogy az új rendszer folyamatos használatára szükség lesz, mivel a tó vízszintje elegendő.

A Mekorot elnöke, Jichák Aharonovics azt jósolta, hogy „a Kineretbe történő vízvezetés képessége fenntartja a nemzeti tó vízszintjét, és a Mekorot számára lehetővé teszi a víztározók ellenőrzését még nehéz időkben is.”

Amit Lang, a Mekorot vezérigazgatója szerint az éghajlati válság „nem szokványos megoldásokra” adott okot, és dicsérte a projektet, amely „operatív és stratégiai jelentőségű, mivel lehetővé teszi számunkra a nemzeti tó szintjének fenntartását, valamint a szomszédos országokba irányuló vízáramlás folyamatos fenntartását”.

A projekt kezdetben az ipari szereplők ellenállásába ütközött, különösen a vízügyi hatóságon belül, a magas költségek miatt, amelyek megemelték a víz árát az izraeli fogyasztók számára. A projekt második részében, amely az elkövetkező években készül el, az új termelőüzemekből származó további sótalanított vizet, valamint az északi kutakból származó vizet szintén a Kineretbe fogják vezetni.

A vízvezeték ötlete több katasztrofálisan aszályos év vége felé született, 2013 és 2018 között, amikor a tó vízszintje megközelítette a történelmi mélypontot.

Az elmúlt két tél bőséges esőzéseinek köszönhetően a vízszint átmenetileg helyreállt. Áprilisban 30 év óta először 32 centiméterrel a maximális befogadóképessége alatt volt. Az éghajlatváltozás miatt azonban az előrejelzések szerint a csapadékmennyiség csökkenni fog, és ezzel párhuzamosan Izrael gyors népességnövekedése miatt a vízigény is megnövekszik.

Izraelnek súlyos vízhiánnyal kell szembenéznie az elkövetkező években – Kibic Magazin

Ennek oka a globális felmelegedés okozta csökkenő csapadékmennyiség, illetve a gyorsan növekvő népesség. Izrael az elkövetkező években súlyos vízhiánytól fog szenvedni a globális felmelegedés okozta kevesebb csapadék, illetve a gyorsan növekvő népesség miatt – figyelmeztet a Mekorot, az izraeli nemzeti vízművek által készített szakértői jelentés.

A demográfiai adatoktól eltekintve, további vízellátásra van szükség ahhoz, hogy végrehajtható legyen a kormány 2018-as döntése, amely szerint a felszín alatti vizekre és forrásokra támaszkodó észak-izraeli települések csatlakozni fognak az országos vízellátási infrastruktúrához.

A politikai megállapodások keretében Izrael évente mintegy 100 millió köbmétert ad el a palesztinoknak, akik a becslések szerint további 160 millió köbmétert fúrnak maguknak Ciszjordániában és 200 millió köbmétert a Gázai övezetben.

Tavaly októberben Izrael beleegyezett, hogy megduplázza 50 millió köbméterre, azt a vízmennyiséget, amelyet évente a kiszáradt Jordániának szállít. Egy hónappal később a két ország aláírta az Egyesült Arab Emírségek által közvetített megállapodást, amelynek értelmében Izrael további 200 millió köbméter vízzel látja el a királyságot, cserébe jordániai napenergiáért.

Mivel a sótalanított víz fokozatosan felváltotta a Kineret édesvizét, mint az ivóvíz és az öntözés fő forrását, új nemzeti vízszállítót építettek a sótalanított víz északi szállítására. (Times of Israel)

Eltűnhet Izrael partjainak egy része a tengerszint emelkedése miatt – Kibic Magazin

A klímaváltozás következményeként megemelkedő vízszint fontos infrastruktúrákat, ipari és katonai létesítményeket is veszélybe sodorhat. A legújabb kutatások szerint a tengerszint Izrael partjainál 2050-re akár egy méterrel, 2100-ra 2-2,5, 2150-re pedig öt méterrel is emelkedhet. Ezek a számok Noga Kronfeld-Schor professzor, a környezetvédelmi minisztérium vezető tudósa szerint jóval magasabb tengerszint-emelkedést vetítenek előre, mint ahogy azt az eddig ismert adatok alapján sejteni lehetett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp