Melegek gyógyítását utasíthatnák vissza izraeli orvosok?

Izraelben nagy felháborodást váltott ki, hogy a leendő kormány egyik minisztere, Orit Strook azt nyilatkozta egy interjúban, hogy pártja törvényjavaslata alapján vallási alapon visszautasíthatnák az orvosok meleg betegeik kezelését.Strook pártja egy olyan antidiszkriminációs törvényjavaslaton dolgozik éppen, mely engedélyezné a szolgáltatóknak, hogy kivételeket tegyenek, amennyiben vallási meggyőződésük ellen kellene cselekedniük az ügyfelük kiszolgálásával.

Isaac Herzog izraeli elnök aggasztónak nevezte a megnyilvánulást, és hozzátette, hogy az ehhez hasonló retorika aláássa Izrael demokratikus és morális értékeit.

Benjamin Netanjahu elfogadhatatlannak minősítette Strook nyilatkozatát, és elutasította azokat a vádakat, miszerint leendő kormánya veszélyt jelentene a melegek jogaira. Kritikusai azonban azt mondják, az új miniszterelnök pozíciója nem elég erős ahhoz, hogy kontrollálja szélsőségesen nacionalista és ultraortodox koalíciós partnereit.

Ofer Newman, az Izraeli Meleg Ifjúság vezetője veszélyesnek nevezte a törvényjavaslatot, és elmondta, hogy közösségét szerinte még több zaklatás fogja érni a jövőben.

Netanjahu új kormányáról december 29-én fog szavazni az izraeli parlament. Ugyan a veterán politikus jobboldali pártokból álló csapata megnyerte a novemberi választásokat, Netanjahunak a vártnál nehezebb dolga volt a koalíciós szerződés letárgyalásával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp