Így nézhetett ki az egyiptomi kivonulás fáraója

Egyes feltételezések szerint II. Ramszesz lehetett a tórai történetben leírt fáraó, aki nem akarta elengedni Egyiptomból a zsidó népet. A modern technológia segítségével most megnézhetjük, milyen lehetett az arca uralkodásának idején.

Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodója, II. Ramszesz új, részletes képeken kelt életre, amelyeket egy, az arc pontos rekonstrukcióját lehetővé tévő CT-szoftver segítségével készítettek el egyiptomi és brit kutatók, számolt be a Times of Israel.

II. Ramszesz rekonstruált arca

A közös tudományos projektben II Ramszesz igen jó állapotban megmaradt múmiáját „digitálisan kicsomagolták”, így a történészek először figyelhették meg a híres fáraót halála idején, 90 éves korában.

A kutatók a fáraó múmiájáról készült korábbi CT-felvételeket használták fel, és elemzőszoftvert alkalmaztak a részletek kibontásához. A szakértők ezután képesek voltak megkülönböztetni a koponyát a balzsamozás során használt egyéb anyagoktól, és 3D-s képeket készítettek róla. Az arcot ezután az arcizomrétegek mérései alapján rekonstruálták.

„A szoftver azonosítja a múmia arcán lévő különböző anyagrétegek tulajdonságait, például a fedő vászonkötéseket, és lehetővé teszi a fáraók digitális kicsomagolását” – magyarázta a projektet vezető Sahar Saleem, a Kairói Egyetem radiológia professzora.

II. Ramszesz múmiája (Fotó: G. Elliot Smith / Wikimedia Commons)

„A különböző populációk és etnikumok eltérő átlagos méretekkel rendelkeznek az arc különböző régióiban, beleértve a homlok ferdeségét, valamint az orr-, az arccsont és az ajkak területét” – mondta. „A legtudományosabb megközelítés az, ha olyan populációból származó méréseket használunk, amelyek a lehető legközelebb állnak a vizsgált személyhez – mi is ezt tettük.”

A képalkotó szakértők ezután visszafordították az öregedési folyamatot, és az uralkodó arcát 45 éves korában mutatták meg. A modern képrekonstrukciós szoftverek a finom arcvonások és a hajviselet megjelenítését is lehetővé tették.

Caroline Wilkinson, a liverpooli John Moores Egyetemen működő Face Lab igazgatója szerint a rekonstrukciós folyamat során a koponya számítógépes tomográfiás (CT) modelljét és egy előre modellezett arc anatómiai adatbázisát importálták, majd módosították, hogy illeszkedjen a koponyához.

„Mindannyiunknak többé-kevésbé ugyanazok az izmai vannak, ugyanabból az eredetből, ugyanazokkal a kötődésekkel” – magyarázta Wilkinson.

Saleem szerint az eredmény egy „jóképű” fáraó arca lett.

„Úgy találom, hogy a rekonstruált arc egy nagyon jóképű egyiptomi személyt ábrázol, olyan II. Ramszeszre jellemző arcvonásokkal, mint a hangsúlyos orr és az erős állkapocs”

– mondta Saleem.

II. Ramszesz (i. e. 1303-1213 körül) személyét általában azzal a figurával hozzák összefüggésbe, aki a Mózes második könyvében (Semot) leírtak idején volt hatalmon. A történet arról szól, hogy az izraeliták Mózes vezetésével, többéves rabszolgaság után elhagyták Egyiptomot. II. Ramszesz uralkodása Egyiptom hatalmának utolsó csúcspontját jelentette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp