Izraeli katonák gyújtottak gyertyát az ikonikus hanukiában

A ’30-as években még horogkeresztes zászlóval a háttérben fényképezték le Kiel utolsó rabbijának ünnepi gyertyatartóját.

A híres hanukia Akiva Posner rabbi és családja tulajdona volt, az ikonikus fotót felesége Rachel készítette 1931-ben, a háttérben a horogkeresztes zászlóval, amelyet a náci párt helyi székházára tűztek ki a rabbi otthonával szemben. A fénykép hátoldalára Rachel Posner azt írta, hogy reméli, a zsidóság túl fogja élni nácizmust.

A Posner család hanukiája 1931-ben Kielben

A Posner család az akkori Palesztinába menekült, miután a nácik a hatalomra jutottak Németországban. A hanukiát jelenleg a Jad Vasemben őrzik, hanuka alkalmából azonban visszakerült a család tagjaihoz, hogy meggyújtsák benne az ünnepi lángot.

A hanukia először egy kis időre visszatért Németországba, ahol Posner rabbi unokája, Jehuda a berlini elnöki rezidencián, Frank-Walter Steinmeier német elnök társaságában gyújtotta meg a hanukai gyertyákat.

A Posner család hanukiája 2022-ben Berlinben az elnöki rezidencián

Ezt követően az ikonikus hanukia már Izraelben, a Golani gyalogosdandár egyik laktanyájában bukkant fel, ahol a katonák a Posner család tagjaival gyújtottak gyertyákat az ünnep alkalmából. Jehudán kívül az eseményen részt vett Posner rabbi dédunokája, Raziel Gilo, aki korábban ebben az egységben szolgált, jelenleg pedig tartalékos tábori rabbi az izraeli hadsereg kötelékében.

A Posner család hanukiája a Goláni egyik laktanyájában Izraelben

A laktanya jelenlegi rabbija, Ariel Minkov a Ynet-nek nyilatkozva elmesélte, hogy Gilóval már régóta ismerik egymást, és ő mesélt neki a híres családi hanukiáról. Minkov rabbi, amikor hallotta a hanukia történetét, biztos volt benne, hogy muszáj lesz egyszer elhoznia a laktanyába az egyik hanukai ünnep alkalmából. Erre most kerülhetett sor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp