Hanukai fánk Fűszeres Esztertől 

Mert nincs hanuka fánk nélkül, de jó lehet azoknak is, akik tartanak karácsonyt is.

A hanukai fánk könnyű, mint egy felhő, írja Fűszeres Eszter a Fűszer és Lélek című blogjában található fánk receptnél. Elmondása szerint ez egy régi recept, amelyen sosem változtat, mert mindig úgy tökéletes, ahogy van.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl langyos tej
5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 kk só
5 dkg olvasztott, de nem forró vaj
3 db tojássárgája
1 tojás
0,5 dl rum
1 narancs reszelt héja

Az elkészítést pedig Fűszeres Eszter a következő módon javasolja:

“Minden hozzávaló legyen langyos. Én a lisztet is megmikrózom egy kicsit, a tojásokat pedig pár órával a dagasztás előtt kiveszem a hűtőből. Minden hozzávalót a dagasztógépbe teszek, és  nagyon alapos kidagasztom, tíz perc a minimum. Dagasztógép hiányában mindezt kézzel kell megtennünk, de az időt akkor se spórolhatjuk meg.

A tésztát langyos helyen duplájára kelesztem, majd ujjnyi vastagra nyújtom.

Fánkokat szaggatok belőle, a közepébe mélyedést nyomva, ide kerül majd a lekvár. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom még fél órát kelni.

A fánk akkor lesz szalagos, ha nagyon megkel, és olyan sok benne a levegő, hogy egyszerűen nem tud a feléig belesüllyedni az olajba. Ez az igazi titok, nem az, hogy a második oldalának a sütésekor lefedjük. Persze az se árthat.

Egy nagy, mély serpenyőben olajat forrósítok, és egyszer 2-3-4 darabot kezdek sütni. Sok hely kell a fánknak! Mikor az egyik fele szép piros lett (ez 0,5-1 perc), akkor megfordítom, és le is fedem. Érdemes üveg fedőt használni, nehogy elégessük a fánkot.”

És ha az is érdekel, hogy mi kerüljön a tetejére, akkor kattintsatok erre a linkre!

Hanukai fánk

Igazi klasszikus hanuka ünnepén a fánk és a latkesz, de készülhet bármi, ami olajban sül. Mondhatjuk azt is, hogy fánk nélkül nincs hanuka, de azért a lángos is sorra kerül, amikor már unjuk a fánkot. Ez egy nagyon régi receptem, soha nem változtatok rajta, mert mindig tökéletes.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp