A nácik ki akarták irtani a karácsony zsidó és keresztény gyökereit

A nácik számára egyaránt problémásak voltak az ünnep zsidó illetve keresztény vonatkozásai.

A nácik számára egyáltalán nem volt komfortos a gondolat, hogy a karácsony keresztény ünnep. Az pedig pláne nem, hogy Jézus maga zsidó volt. Mivel a társadalom jó része keresztény volt, ezért szóba se jöhetett, hogy eltöröljék az ünnepet, helyette magát a karácsonyt próbálták a saját elképzeléseikhez igazítani.

Gerry Bowler történész szerint a nácik igyekeztek a karácsonyt pártünneppé, saját ünnepségükké formálni. Mindenhová náci jelvényüket tűzték, sőt párttagjaik képeivel állítottak össze betlehemeket, írja a femina.hu.

Annak érdekében, hogy a német lakosságból kiűzzék a hosszú időre visszatekintő karácsonyi szokásokat, a nácik módszeresen a pogány német, árja törzsi rituálékhoz és hagyományokhoz nyúltak vissza. Hangsúlyozták, hogy ezeknek igenis helye van a modern karácsonyi tradíciók között.

A legfontosabb hagyományok egyike volt a téli napforduló megünneplése. A nácik olyan messzire mentek, hogy megpróbálták áthelyezni a karácsony dátumát a napforduló idejére. Még nagy előadásokat is tartottak erről, és közösségi máglyákat rendeztek, amelyek állítólag a kereszténység előtti rituálékból merítettek. Szent Miklóst, azaz a gyermekek kedves Mikulásának alakját pedig Wotanként, ősi germán istenségként próbálták újradefiniálni.

Ám a karácsony lényegét minden törekvés ellenére sem tudták maradéktalanul kiirtani az emberek szívéből. Ezért egy idő múlva a hagyományos karácsonyi tradíciók megtartása a nácizmussal szembeni ellenállás szimbólumává vált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp