Már zsidó hercegnője is van a Disney-nek! Kérdés, elégedettek lehetünk-e vele

Épp Hanuka idején dobták piacra néhány éve azt a Disney mesesorozatot, amelyben egy zsidó hősnő is szerepel, bár nem az övé a főszerep. Az Elena, Avalor hercegnője a Disney pluson elérhető Magyarországon is.
Elena hercegnő egy latin hercegnő, aki megmentette Avalor elvarázsolt királyságát egy gonosz boszorkától. A „Fények Fesztiválja” című epizódban Rebecca hercegnő és családja hajótörést szenvednek Avalor partjainál, miközben hazafelé igyekeznek, hogy megünnepeljék a hanukát.

Elena meghívja őket a palotájába, hogy együtt ünnepeljék meg az ünnepet, és hogy tanulhasson a zsidó hagyományokról.
„Mindig is fontos volt számunkra az Elena of Avalorban, hogy bemutassuk a latin és spanyol kultúrák sokszínűségét” – mondta Craig Gerber, a sorozat alkotója és ügyvezető producere egy interjúban, ezért akartak a latin és a zsidó kultúra kapcsolatának is figyelmet szentelni a filmben.

„Ez azért fontos, mert normalizálja a zsidóságot a mai gyerekek körében, megmutatva nekik, hogy nem minden mesebeli hercegnő ünnepli a karácsonyt.”

https://www.youtube.com/watch?v=TNIEFo6IwQY

Persze kérdés, ez az aprócska epizód valóban tekinthető-e mérföldkőnek, és Rebecca hivatalos zsidó Disney-hercegnőnek számít-e.

A téma ráadásul azért is érzékeny, mert köztudott, hogy a céget alapító Walt Disney híres volt antiszemitizmusáról, és kemény konfliktusai voltak azzal a néhány zsidó művésszel, akik neki dolgoztak. Ráadásul megengedte azt is, hogy egy durva karikatúra kerüljön a „Három kismalac” rövidfilmjébe.

Mindenesetre ezt a hősnőt még csak nagy jóindulattal sorolhatjuk azok közé a Disney mesehősnők közé, akik az utóbbi évtizedben színesítették a hercegnők/hősnők palettáját a cégnél.

A Disney-kánon sokszínűbbé tétele egyébként két zsidó, Michael Eisner és Jeffrey Katzenberg Disney vezetése alatt virágzott fel, ám egy valódi zsidó hősnő még a mai napig várat magára.

A két szakember nagy sikerű vállalati és kreatív tevékenységének köszönhetők az alábbi hősnők:
• Jázmin, arab hercegnő, hallgatólagosan muszlim, Aladdinban
• Egy indián természetimádó Pocahontasban
• Esmeralda, A Notre Dame púposának katolikus roma hősnője
• Egy ázsiai vezető, egy konfuciánus, Mulanban
• Egy őshonos hawaii a Lilo és Stitchben
• Tiana, afro-amerikai, a Voudoun híve, A hercegnő és a béka
• Polinéz Moanában, aki kultúrája kozmológiájára hivatkozik

De egészen mostanáig nem volt valódi zsidó hercegnő, holott van bőven honnan választani. A történelem során számos zsidó királynő és hercegnő szerepelt a Bibliában és azután is; a legismertebb Eszter perzsa királynő, de itt van például Judit is, Hanuka ünnepének hősnője.

Így csak bízni lehet abban, hogy egyszer az ő hőstetteik is megihletik a Disney alkotóit, és jobban bíznak majd abban, hogy nem fog ellenérzéseket kiváltani egy ilyen hős a nézőkből, hanem megkedvelteti velük a zsidókat és a zsidó kultúrát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp