Zsidó, magyar, muszlim fejkendős nőkről nyílt kiállítás Budapesten

A Néprajzi Múzeum tárlata segít abban, hogy érzékenyebbé váljunk, és megértsük azokat, akik önként vállalják vagy épp elutasítják ezt ősi és kultúrákon átívelő hagyományt.

Bekötik a fejét címmel nyílt kiállítás a magyar, a zsidó és a muszlim kultúra női fejkendőviselési szokásairól a Néprajzi Múzeumban. A tárlatnak szomorú aktualitást ad a hónapok óta zajló iráni fejkendőtüntetésekhez.

“Nem véletlenül esett a választás erre a témára, hiszen a kiállítás kurátora, Szarvas Zsuzsa éppen a tüntetések kezdetén járt Iránban, így személyes élményekkel is kötődik a fontos társadalmi ügyhöz”, írja a welovebbudapest.hu.

A különböző fejfedők viselése szinte egyidős az emberiséggel, a kendő már a mezopotámiaiakat is védte az időjárás viszontagságaitól.

A különleges ruhadarab a legkülönbözőbb kultúrákban feltűnik, sokszor teljesen hasonló jelentéssel: kifejezhet egy adott kulturális, vallási közösséghez való tartozást, lehet életkorjelző, egyéni vagy társadalmi státuszt azonosító szerepe is

A kiállítás anyagában visszaköszönnek a hagyományos paraszti társadalmak templomba járó ünnepi viseletei, a fejkendős falusi nénik, akikről a kiállításnak köszönhetően már sejtjük, hogy valamit jelezni szerettek volna ruhájuk sötét színével. Közben pedig arra is fény derül, hogy mikor viselték a pártát, vagy miért mondjuk a házasságot kötő nőkre, hogy bekötik a fejüket.

A We Love Budapest szerint a tárlat se pro, se kontra nem foglal állást a fejkendőviselés terén, de segít abban, hogy érzékenyebbé váljunk, és megértsük azokat, akik “önként, a közösségük iránti elkötelezettségből vállalják a hagyományoknak való megfelelést, és azokat is, akik menekülnének a meglévő, szűk keretek közül”.

Az új pop-up kamaratárlat a múzeum Blutusz kiállítássorozatának első darabja, melynek fókuszában a legaktuálisabb kulturális jelenségek mutatkoznak majd be, újszerű múzeumi eszközök segítségével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp