Felfüggesztett börtönre ítélték egy náci koncentrációs tábor egykori titkárnőjét

A most 97 éves Irmgard Furchnert több mint 10 ezer ember megölésében találta bűnrészesnek a német bíróság.

Első alkalommal ítéltek el Németországban polgári alkalmazottat egy náci koncentrációs táborban elkövetett bűncselekmények miatt, a kedden hozott döntéssel egy titkárnőt büntettek meg, aki a bíróság szerint több mint tízezer ember megölésében működött közre munkájával.

Irmgard Furchner a bíróságon

Az itzehoe-i (Schleswig-Holstein tartomány) bíróság ítélete szerint a 97 éves vádlott bűnrészes 10 505 ember megölésében és 5 ember elleni emberölési kísérletben. A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért a fiatalkorúak büntetőjoga alapján jár neki büntetés, méghozzá két év felfüggesztett szabadságvesztés.

A náci rendszerben elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben indított egyik utolsó németországi per vádlottja a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működő német náci koncentrációs tábor parancsnokságán dolgozott titkárnőként 1943 júniusától a láger 1945 áprilisi felszabadításáig.

Ügyében már 2016-ban lezárultak a nemzetiszocialista diktatúra bűncselekményeinek feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) előzetes vizsgálatai, de a lakhely szerint illetékes itzehoe-i ügyészség csak 2021-ben emelt vádat.

A hatóság magyarázata szerint azért volt szükség ennyire hosszú időre, mert egy koncentrációs tábor személyzetének polgári alkalmazottként dolgozó, és nem fegyveres szolgálatot teljesítő tagja ellen kellett eljárni, a nyomozás így jóval bonyolultabb volt, mint az eddigi ügyekben, amelyek lágerőrök tevékenységéről szóltak.

Holokauszt-túlélő tanúskodott egy lágerben dolgozó nő ellen – Kibic Magazin

Egy 83 éves zsidó holokauszt-túlélő vallott a bíróságon kedden egy német nő ellen, aki gyorsíró volt egy náci koncentrációs táborban, és lebélyegezte apja halotti anyakönyvi kivonatát. Josef Salomonovic volt az első holokauszt-túlélő, aki tanúskodott a 96 éves Irmgard Furchner perében, akit azzal vádolnak, hogy közreműködött az észak-lengyelországi stutthofi koncentrációs táborban 1943 és 1945 között elkövetett 11 412 ember meggyilkolásában.

A per 40 tárgyalási napján 14 tanút hallgattak meg, köztük 8 holokauszttúlélőt, a stutthofi láger egykori rabjait. A vádlott, Irmgard Furchner nem kívánt bíróság elé állni, úgy vélte, titkárnőként semmi köze a lágerben történt bűncselekményekhez, és állítása szerint nem is szerzett tudomást jogsértésről.

Nem is jelent meg az első tárgyalási napon, lakóhelyéről – egy idősotthonból – pedig eltűnt. Hamburgban állította elő a rendőrség, öt napra őrizetbe vették. A bíróság előtt csak az utolsó szó jogán szólalt meg, sajtójelentések szerint csupán annyit mondott, hogy sajnálja a Stutthofban történteket és sajnálja, hogy a lágerben dolgozott. Védői felmentést kértek, arra hivatkozva, hogy nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy tudott a koncentrációs táborban üzemszerűen elkövetett gyilkosságokról.

Megszökött a tárgyalás elől az a 96 éves nő, akit náci múltja miatt állítanak bíróság elé – Kibic Magazin

Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit a náci uralom alatt elkövetett bűnök miatt idéztek bíróság elé. Taxival indult el a quickborni idősotthonból, de a bíróság helyett inkább Hamburg felé vette az irányt a 96 éves Irmgard Furchner, a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnője – írja a BBC.

A Gdansk (Danzig) közelében kiépített stutthofi lágerbe mintegy 110 ezer embert, zsidókat, lengyel partizánokat, szovjet hadifoglyokat hurcoltak, közülük nagyjából 65 ezren vesztek oda.

A ZSt évtizedekig nem kezdeményezett vádemelést náci koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok segédszemélyzetének tagjai ellen, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg.

Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, a ZSt így vizsgálatot kezdett a lágerek személyzetének valamennyi ismert, még élő tagja ellen. Stutthof egyik őrét 2020-ban, 93 éves korában ugyancsak két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként közreműködött 5230 rab meggyilkolásában.

Több mint egy tucat idős náci háborús bűnöst terveznek bíróság elé állítani Németországban – Kibic Magazin

Az igazságszolgáltatásnak nincs lejárati dátuma, és az SS elkövetők felelősségre vonása idős koruk ellenére sem érhet véget, vallja a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke. Miközben Németország éppen arra készül, hogy egy 100 éves férfit bíróság elé állítson náci háborús bűnök miatt, több német tartomány ügyészei bejelentették, hogy több mint egy tucat további gyanúsított ellen folytatnak nyomozást, tudta meg a JTA.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp