Az orosz támadások miatt sötétbe borult Kijevben is meggyúltak a hanukai lángok

„Ez egy háború a sötétség és a fény között” – vont párhuzamot a makkabeusok harca és a mostani események között Ukrajna egyik vezető rabbija.

Több tucatnyian gyűltek össze vasárnap napnyugtakor a fővárosban, Kijevben, a Majdan Függetlenség terén, hogy meggyújtsák az első gyertyát a helyi zsidó vezetők szerint Európa legnagyobb hanukiáján.

Hanukai gyertyagyújtás a háború sújtotta Kijevben

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, Izrael, az Egyesült Államok, Japán, Lengyelország, Kanada és Franciaország nagykövetei mellett szintén részt vett az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége által szervezett ünnepségen.

Mayer Stambler rabbi, az ukrajnai zsidó közösség egyik vezetője párhuzamot vont a hanuka történetével, a nyolcnapos megemlékezéssel a jeruzsálemi templom újraavatásáról, amelyet a makkabeusok a szíriai görögök felett aratott több mint kétezer évvel ezelőtti győzelmük után tartottak. Amikor csak annyi olaj állt rendelkezésre, hogy a templomi gyertyák egy napig és egy éjszakán át égtek, az olaj megmagyarázhatatlan módon nyolc napon és nyolc éjszakán át lángolt.

„Valójában most ugyanezt a helyzetet éljük át”

– mondta Stambler, párhuzamot vonva az orosz bombázások okozta jelenlegi ukrajnai áramkimaradásokkal. „Ez egy háború a sötétség és a fény között” – tette hozzá a rabbi.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna zsidó százmazású elnöke gratulált a világ zsidóságának hanuka alkalmából, és megjegyezte, hogy az ünnep az ukrán népet is inspirálja.

„Azok, akik kevesebben voltak, legyőzték azokat, akik többen voltak. A fény legyőzte a sötétséget. Ezúttal is így lesz”

– fogadkozott az ukrán elnök vasárnap késő este egy videóbeszédben.

A kijevi hanukai gyertyagyújtást végignézők között volt a 47 éves Viktoria Herman, aki elmondta, hogy a fények ünnepe reményt adott neki az év legkevesebb napfényt adó decemberi napokon „Lesz fény, és mindenkinek minden rendben lesz. És végre vége lesz a háborúnak” – mondta.

Michael Brodsky, Izrael ukrajnai nagykövete azt mondta:

„Kívánom Ukrajna népének mindazt, amit a hanuka szimbolizál. Kívánom, hogy minden ukrán házban legyen fény… és győzelmet kívánok”.

Az önkéntesek több ezer hanukiát, gyertyát, nyomtatott anyagokat, családi kirakós játékokat és édességeket osztottak ki az ukrajnai zsidó kisebbség tagjainak az ünnepre.

Az ünnepi szimbolikával a háttérben az Ukrenergo állami tulajdonú ukrán áramhálózat-üzemeltető közölte, hogy vasárnap még mindig dolgoztak az orosz rakétakárok miatt kiesett áramszolgáltatás helyreállításán. A hálózatüzemeltető közölte, hogy a csökkenő hőmérséklet miatt szombathoz képest nőtt az áramfogyasztás mennyisége. (AP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp