A Balaton partján ünneplik a hanukát az Ukrajnából menekült haszidok

Mintegy 150 vallásos zsidónak ad otthont a balatonőszödi kormányüdülőben létrehozott menekülttábor.

Az Ukrajnából menekült haszid zsidók közösségének egyik idős férfi tagja gyújtotta meg hanuka első gyertyáját magyarországi szállásukon, amely mintegy 150 embernek ad otthont a Balaton partján. Saul Melamed, aki először Donyeckből menekült Kijevbe évekkel az orosz invázió előtt, énekelt az ünnepélyes gyertyagyújtáson, ahol a körülötte álló családok első hanukájukat ünnepelték távol a hazájuktól.

Fotó: Reuters / Mónus Márton

„Azt hiszem, anyagilag más itt, mert nálunk otthon nagyon szép ezüst hanukánk volt… másrészt viszont itt olyan közösségünk van, olyan meleg a hanukai légköre”

– mondta Melamed mosolyogva a Reuters riporterének.

„Még mindig remélem, hogy visszamehetek Ukrajnába, nem lehetek olyan optimista, hogy azt mondjam, hogy a következő nyárig vége lesz, ez egy hosszú történetnek tűnik, de még mindig a terveim között szerepel a visszatérés” – tette hozzá.

Az EMIH és az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége által működtetett Machne Chábád, az ukrajnai zsidók kóser menekülttábora a balatonőszödi kormányüdülőben kapott helyet. Ez Európa legnagyobb zsidó menekülttábora, amely minden, az ukrajnai háború elől menekülő zsidó számára nyitva áll.

Ukrajnai vallásos zsidók táboroznak a Balatonnál – Kibic Magazin

Egyedülálló menekülttábort nyitott az EMIH azoknak a vallásos zsidó menekülteknek, akiknek nem volt megoldott Európában a speciális vallási és étkezési előírások szerinti elhelyezése. Az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ukrajnai és a magyar zsidó szervezet áprilisban fordult a magyar kormányhoz segítségért, hogy több száz ukrajnai menekült speciális, kóser ellátására alkalmas táborhelyet nyithasson a több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi kormányüdülőben.

A tábor menedéket, kóser ételt, zsinagógát és közösséget biztosít a haszid hagyományok és a vallási élet fenntartására. A főleg az Egyesült Államokból származó adományokból finanszírozott, napi 20-30 dollárba kerülő szállás a magyar kommunista vezetők egykori nyári üdülőhelyének területén található.

A táborban eddig mintegy 2000 ember fordult meg, néhányan csak ideiglenesen, mielőtt Izraelbe, Nyugat-Európába vagy az Egyesült Államokba indultak volna tovább, más családok pedig hosszú távra telepedtek itt le.

Az Ukrajnában virágzó zsidó vallási életet a háború szétzúzta. A közösségek több mint felét evakuálták, és Európa- és Izrael-szerte találtak menedéket. A haszidizmusnak Ukrajnában 300 évre visszanyúló története van, és a háború előtt Ukrajna rendelkezett Európa egyik legnagyobb, főként haszidokból álló zsidó közösségével, amelyet 250-500 ezer fősre becsültek.

Az orosz támadások miatt sötétbe borult Kijevben is meggyúltak a hanukai lángok – Kibic Magazin

„Ez egy háború a sötétség és a fény között” – vont párhuzamot a makkabeusok harca és a mostani események között Ukrajna egyik vezető rabbija. Több tucatnyian gyűltek össze vasárnap napnyugtakor a fővárosban, Kijevben, a Majdan Függetlenség terén, hogy meggyújtsák az első gyertyát a helyi zsidó vezetők szerint Európa legnagyobb hanukiáján.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp