Horthy Miklósról készült festmény előtt adott át díjakat a tábori püspök

Berta Tibor szerint „nem szerencsés”, hogy a díjátadón így alakultak a körülmények.

Berta Tibor katolikus tábori püspök egy Horthy Miklósról készült festmény előtt adta át a tábori püspökség által 2014-ben alapított Kapisztrán Szent János-elismeréseket, írta meg a Népszava.

Berta Tibor katolikus tábori püspök beszél a Kapisztrán Szent János-elismerések díjátadó ünnepségén (Fotó: Magyar Kurir)

A díjátadó ünnepséget a közelmúltban, december elején rendezték a Szabadság téri református Hazatérés Temploma egyik helyiségében. Az itteni gyülekezetnek Hegedűs Loránt a lelkésze, a templom bejáratánál Horthy Miklós mellszobra látható, amelyet 2020 nyarán egy nő vörös színű festékkel öntött le.

A Népszava megkérdezte Berta Tibort, hogy nem érzi-e zavarónak, hogy Horthy Miklós festménye volt a háttér az ünnepségen. A tábori püspökök válasza szerint „nem szerencsés”, hogy a díjátadón így alakultak a körülmények, és az sem, hogy az eseményről készült tudósításban jól látható a Horthy-festmény.

Berta hangsúlyozta, hogy nem szimpatizál se Horthy Miklóssal, „sem azzal az elnyomó rendszerrel, ami abban az időben kialakult”. A katolikus tábori püspökségen éppen ezért nincs se festmény, se bármilyen más kép a volt kormányzóról.

A tábori püspök a helyszínt azzal magyarázta, hogy a Szabadság téri református egyházközséggel jó szomszédi viszonyt ápolnak, és az ökumenizmus jegyében segítik egymást a mindennapokban. Így amikor olyan nagyobb létszámú rendezvényre kerül sor, amelyet a püspökségen alkalmas helyiség hiányában nem tudnak megtartani, a református gyülekezet helyiségeit használhatják.

Berta Tibor arról is beszélt, hogy a helyszínen Horthyn kívül Balassi Bálint költő, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Bocskai István, Erdély és Magyarország fejedelme, Kossuth Lajos, Magyarország kormányzó-elnöke, Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem, Thököly Imre kuruc hadvezér, erdélyi fejedelem portréja is látható.

Hatalmas Horthy-festmény alatt ülésezett a közgyűlés Kecskeméten – Kibic Magazin

A kecskeméti városháza dísztermének falán lévő festményt ez idáig mindig letakarták a közgyűlés ülései alatt. A 3X2 méteres festmény 1944-ben készült és Horthy Miklós kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását örökíti meg. A képet a háború után letakarták, majd lefestették, egészen addig így is volt, amíg a díszterem 2014-es felújítása során egy munkás véletlenül rá nem bukkant, írja a Telex.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp