Először tettek le nők államilag elismert rabbinikus vizsgát Izraelben

A vizsgákkal ugyan elismeri az állam, hogy a nők ugyanolyan jól ismerik a zsidó vallás törvényeit, mint a férfiak, de ezek egyelőre csak szimbolikus jelentőséggel bírnak.

Az elmúlt hetekben 17 nő tett az izraeli kormány által jóváhagyott vizsgát zsidó jogból, amit a többen a női vallástudósok nagyobb állami elismerése felé tett első lépésnek neveznek, bár a folytatás nem egyértelmű, írja a Times of Israel.

A vizsgázó nők egy része

A Vallásügyi Minisztérium által kiadott vizsgák hasonlóak voltak a Főrabbinátus által a rabbinak pályázó férfiak számára kiadott vizsgákhoz, de mégis sokban különböztek azoktól. A vizsgák november közepén kezdődtek, és néhány nő kivételével valamennyien megkapták az eredményt. Ők mindannyian sikeresen vizsgáztak.

A vizsgákat a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadvány eredményezte. Ezt az ITIM nevű vallási érdekvédelmi csoport nyújtotta be nyolc vallástudós nő nevében. Mivel azok, akik sikeresen leteszik ezeket a rabbinikus vizsgákat, jogosultak lehetnek bizonyos állami állásokra és magasabb fizetésre, az ITIM jogászai azzal érveltek, hogy a nők vizsgáztatásának megtagadása a tiltott pénzügyi diszkrimináció egyik formáját jelenti.

Mielőtt a bíróság döntést hozhatott volna, az állam beleegyezett abba, hogy a nők számára hasonló vizsgákat dolgozzon ki, mint amilyeneket a rabbijelöltek tesznek le. Ezek a vizsgák azonban egyelőre pusztán szimbolikus győzelmet jelentenek a női Tóra-tudósok számára. Mivel nem teljesen azonosak a férfi rabbijelöltek vizsgáival, így jelenleg nem lehet alapul venni az említett állami állásokhoz vagy a magasabb fizetésekhez.

A vizsgák elismerik, hogy a nők ugyanúgy uralják a zsidó törvényeket, mint a férfiak. A nőket a sábát, a házasság és a válás, a rituális tisztaság (nida) és a gyász törvényeiből vizsgáztatták, és a jövőben további témakörökből is fognak vizsgázni.

„Ez némi formális elismerést biztosít, de semmilyen jogi következménye nincs”

– mondta Seth Farber rabbi, az ITIM vezetője a The Times of Israelnek. „Ezért folytatjuk a pereskedés” – tette hozzá Farber, aki szerint amíg a Főrabbinátus nem ismeri el ezeket a vizsgákat, nincs sok értelmük.

Farber hangsúlyozta, hogy bár csalódott, amiért még nem történt nagyobb előrelépés, nem akar ünneprontó lenni. „Nem akarok elutasító lenni. Ez egy győzelem, és én mindig győzelemnek fogom tekinteni, amikor csak lehet.”

Devorah Evron, rabbanit (női rabbi), az Ohr Torah Stone Susi Bradfield Női Halachikus Vezetőképző Intézet igazgatója úgy látja, hogy ez némi előrelépést jelent a női Tóra-tanulás állami elismerésében.

„Ez egy előrelépés, amely nagyobb mozgásteret biztosít a nőknek a Tóra világában Izrael államban. Ez egy pozitív fejlemény a Tóra, a nők és az ország számára egyaránt”

– mondta Evron.

Ugyanakkor a vizsgákat ő is kissé keserédes győzelemnek tartja. Bár hasonlóak voltak, a nőknek adott tesztek nem voltak azonosak a férfiaknak adott tesztekkel, és a jövőre nézve nem alakítottak ki hivatalos kereteket.

„Nincs olyan struktúra, amely meghatározza, hogy ha meg akarod csinálni a vizsgákat, akkor pontosan mit kell tenned ehhez. De mégis, ez az első alkalom, hogy egy kormányhivatal tesztet ad a nőknek a halacháról”

– mondta Evron.

Fizetést fognak kapni a tórai törvényekkel foglalkozó női tanácsadók Izraelben – Kibic Magazin

Az izraeli kormány fizetést fog adni a tórai törvényekkel foglalkozó női tanácsadóknak, jelentette be csütörtökön Matan Kahana miniszterhelyettes, ami jelentős lépés a nemek közötti egyenlőség felé a Vallásügyi Minisztériuma részéről. „Mindenki számára világos, hogy a tanult nők a közösségi és vallási világ elválaszthatatlan részét képezik” – mondta Kahana a lépést bejelentő közleményében.

Az ITIM nyilatkozata szerint a vizsgák nem feltétlenül a jó irányba tett lépések, mivel precedenst teremtenek arra, hogy a nőket kizárják a standard tesztekből. „Az ITIM üdvözli azokat a nőket, akik letették a halacha vizsgákat, de egy külön tesztrendszer létrehozása intézményesíti a rabbinátus [nőkkel szembeni] diszkriminációját. Ahelyett, hogy minden Tóra-tanulmányt egyenlőnek ismerne el, ahelyett, hogy a Főrabbinátus tiltott diszkriminációját oldaná fel, az állam ehelyett egy vizsgakeretet alakít ki a nők számára” – közölte a szervezet.

Az ITIM peres eljárása, amelyben azt követeli, hogy a nőknek is engedélyezzék ugyanazokat az állami vizsgákat, mint a férfiaknak, folyamatban van, a következő tárgyalást januárra tervezik, mondta Farber.

„Évek óta csináljuk ezt anélkül, hogy ezt a kormány elismerte volna. A Tóra az élet vize számunkra. Ezt szolgáljuk. Ezt fogjuk folytatni”

– hangsúlyozta.

Farber abban reménykedik, hogy ahogy egyre több nő tanulja a Tórát és a zsidó jogot, majd tanítja azt a saját közösségében, úgy lesz egyre nagyobb támogatása az erőfeszítéseiknek, ami nagyobb elismeréshez vezet.

„Remélem, hogy amint az emberek megértik, hogy erre szükség van, hogy a közvélemény ezt akarja, a kormány részéről is több együttműködést fogunk kapni”

– mondta Farber.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp