Csodarabbi áldotta meg Kossuth Lajost

A csodarabbi megérezte, hogy a gyerek Kossuth előtt nagy jövő áll, megjósolta, hogy nagy ember lesz belőle, aki dicsőséget hoz nemzetére

A Kossuthot megáldó rabbi legendája máig egyedülálló helyet foglal el a magyar zsidó folklórban. Népszerűségben csak a Szól a kakas már, a magyar zsidóság nótájának eredetlegendája előzi meg.

Arról, hogy Teitelbaum Mózes, a sátoraljaújhelyi rabbi hogyan áldotta meg a fiatal Kossuthot, számos változatot olvashatunk a különféle enciklopédiákban, hitközségi monográfiákban, rabbik életrajzaiban, illetve profiljukat tekintve egymástól távol álló internetes oldalakon, írja a mult-kor.hu. Figyelemre méltó, hogy ez a „haszid történet” a nem zsidók, különösen az északkelet-magyarországi megyék falusi lakosai körében is ismerős.

Teitelbaum Mózes (újhelyi rebbe) – Wikipédia

(Újhelyi) Teitelbaum Mózes ( Przemyśl, 1759. – Sátoraljaújhely, 1841. július 16.) sátoraljaújhelyi rabbi, az újhelyi rebbe. A Teitelbaum rabbidinasztia atyja és Teitelbaum Mózes szatmári rebbe felmenője. A haszidizmus magyarországi népszerűsítője, követői az „öreg szent”-nek nevezték. Csodatévő gyógyításai révén vált híressé, messzeföldről is sokan zarándokoltak hozzá.

A történet szerint Kossuth anyja elhívta a fiához a rabbit, aki megáldotta őt. A tény, hogy a fiatal Kossuth és korának legtekintélyesebb magyarországi haszid rabbija egyaránt Sátoraljaújhelyen éltek, önmagában is kiváló alkalmat kínált a két ikonikus figura találkozásának színre vitelére.

A legenda szerint a kis Lajost olyan betegség döntötte le a lábáról, amelyet a legjobb orvosok sem voltak képesek meggyógyítani.

Bár a szülők szkeptikusak voltak, kétségbeesésükben magukhoz rendelték a közeli Sátoraljaújhelyről a rabbit, akiről úgy hírlett, hogy csodával határos módon reménytelen betegeket is megmentett már.

A csodarabbi ezután megérezte, hogy a fiú előtt nagy jövő áll, megáldotta, és ezzel meg is gyógyította, majd megjósolta, hogy nagy ember lesz belőle, aki dicsőséget hoz nemzetére, hosszú életének köszönhetően még a század végét is megéri, halálakor pedig gyászolni fogja az egész nemzet, mely legnagyobb büszkeségének tekinti majd.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp