Kiderült, miért bukott le a legendás izraeli kém

Mostantól múzeum őrzi a Szíriában kivégzett Eli Cohen emlékét.

Múzeumot avattak Eli Cohen, a Szíriában 1965-ben kivégzett legendás hírszerző emlékére Izraelben hétfőn – jelentette az izraeli miniszterelnöki hivatal sajtószolgálata hétfőn.

Eli Cohen – a legendás Moszad ügynök – Kibic Magazin

49 éve, 1965. május 18-án egy damaszkuszi téren nyilvánosan felakasztották az egyiptomi születésű, legendás izraeli hírszerzőt, Eli Cohent. Akasztófán lógó testére arab-nyelvű szöveget húztak, mely azt hirdette az akasztását végignéző tízezreknek: Cohen izraeli kém. Eli hathónapos intenzív képzésen vett részt, ahol elmélyedt a muszlim vallásban és kultúrában, megtanulta a térképolvasást, a rádiózást és a rejtjelezést, valamint meg kellett változtatnia egyiptomi-arab kiejtését szír-arabra.

„Eli sok, a saját nemzedékében évtizedeken át küzdő harcos szimbóluma, akik mind az életüket kockáztatva, professzionálisan és elhivatottan cselekedtek, és hozzájárultak az ország és Izrael népének biztonságához” – mondta megnyitó beszédében David Barnea, az Izrael külföldi hírszerzéséért felelős Moszad vezetője.

A Tel-Avivtól északra, Herzlián létrehozott Eli Cohen múzeumban első alkalommal mutatják be a világhírű kém feltételezhetően 1965. január 19-én történt elfogása előtt elküldött utolsó táviratát, amelyben a szíriai vezérkarban előző este tartott találkozóról számolt be, amelyen az akkori szíriai elnök, Amin al-Hafez is részt vett.

Az eredeti táviratot az Izraeli Nemzeti Levéltárban helyezik el, de egy másolatát az új múzeum Eli Cohen életét bemutató tárlatán is kiállítják. Cohen letartóztatásának okát évtizedeken át vitatták, voltak, akik úgy vélték, hogy hibát követett el, megszegte az előírásokat, amikor túl sokat sugárzott, vagy hogy a tel-avivi Moszad főhadiszállás követelt tőle túl sokat.

Az Eli Cohen által küldött utolsó távirat

A közelmúltban elvégzett alapos kutatások szerint nem emiatt bukott le, hanem mert adásait az ellenség elfogta, rögzítette és megfejtette.

„Eli Cohen az egyik legjobb harcos volt. Továbbra is hatással van ránk, harci szellemet, bátorságot, értékeket és elhivatottságot oltott belénk. Mindannyian tőle tanuljuk ma is, hogy mi a cionizmus, mi az áldozat és mi az odaadás”

– hangsúlyozta a Moszad elnöke.

Cohen életét Az izraeli kém címmel egy hatrészes sorozatban dolgozták fel, amelyet 2019-ben mutattak be a Netflixen. A Budapesten forgatott minisorozatban Sacha Baron Cohen alakítja a legendás izraeli hírszerzőt.

Sacha Baron Cohen főszereplésével érkezik a leghíresebb izraeli kémről készült sorozat – Kibic Magazin

A Budapesten forgatott, A kém című hatrészes sorozat a legendás Eli Cohen életét dolgozza fel. A hamarosan a Netflixre érkező széria most egy új előzetest kapott. A Sacha Baron Cohen főszereplésével érkező A kém című minisorozat szeptember 6-án kerül majd fel a Netflixre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp