Egy hajszálon múlt, hogy Garas Dezső színészi pályára léphetett

10 évesen súlyos beteg volt. A színész a napokban lett volna 88 éves.

Garas Dezső a legtöbbször azt mondta magáról, hogy ő egy igazi szerelemgyerek: édesapja, Grósz Lajos zsidó származású volt, míg édesanyja, Sirger Ilona felmenői között katolikus főpapok is voltak. A majdani színész élete nem indult könnyen: származása miatt a II. világháború idején bujkálni kényszerült, a holokauszt kezdetén keresztelkedett ki. Azonban nemcsak a holokauszt miatt került életveszélybe.

1944-ben életmentő beavatkozásra volt szüksége, amikor is pszichoszomatikus okokból eredő strúmával műtötték.

Az operáció után nem sokkal leállt a légzése, és csak egy éppen odaérkező orvos tudta megmenteni, aki még azt sem engedte, hogy műtőbe vigyék, hanem ott, a kórteremben gégemetszést hajtott végre rajta. A beavatkozás során hangszála is károsodott, ezért szükség volt hangjának folyamatos és intenzív ápolására.

A legenda szerint fogadásból felvételizett később a Színművészeti Főiskolára, vasesztergályos tanuló volt, ám amikor a tanonciskolában a Színművészeti Főiskola akkor végzős rendezőszakos hallgatói alkalmi színjátszó csoportot alakítottak, ő is tagja lett, és végül felvették a főiskolára is.

Kiváló művész, a múlt századi magyar színjátszás és filmművészet kiemelkedő alakja volt, aki hol megnevettette, hol megríkatta a közönséget. Munkásságát számos díjjal ismerték el a pályája során.

Hosszú ideig szenvedett vesebetegségben, dialíziskezelésre is szorult, de mindvégig bízott a felépülésben. Utolsó napjait családja körében töltötte, végül 77 éves korában, 2011. december 30-án álmában érte a halál – írja az MTI.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp