Több tucat ukrán zsidó katona esett el az oroszok elleni harcokban

Egyikük, Vlagyiszlav Shain önként jelentkezett a frontra napokkal azután, hogy Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni inváziót.

Egy ukrán zsidó katonát öltek meg a múlt hónapban az orosz erők ellen harcolva – közölte csütörtökön Moshe Azman vezető ukrán rabbi szóvivője. A 21 éves Vlagyiszlav Shain Azman szerint a dnyiprói zsidó közösség tagja volt.

Az Ukrán Zsidó Közösségek Szövetsége szerint Shain jogi egyetemen tanult, és kiváló dzsúdós volt, számos helyi versenyt nyert. Hozzátette, hogy önként jelentkezett a frontra napokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megkezdte az Ukrajna elleni inváziót.

Arról nem közöltek részleteket, hogyan halt meg.

A Shainról készült képeken egy kék-sárga színű jelvény díszítette katonai felszerelését, amelyen egy Dávid-csillag volt látható, benne Ukrajna nemzeti szimbólumával és az ország héberül írt nevével. Az egyik képen Shain egyenruhában, kipával és tfilinnel látható, amint egy erdős területen imádkozik.

„Vlagyiszlav az életét adta nemzetének védelmében”

– mondta Azman. „Bátran harcolt az invázió kezdete óta.”

A szövetség szerint a harcokban több tucat zsidó katona halt meg, köztük egy izraeli állampolgár, akinek a holttestét októberben adták vissza az Ukrajna és Oroszország közötti fogolycsere keretében.

Azman elmondta, hogy az ukrán zsidó közösség imádkozik a sebesült katonákért és a háború befejezéséért. Felszólította a világot, hogy avatkozzon be a konfliktusba és szorgalmazza a tűzszünetet. (Times of Israel)

Zsidó harcosok az ukrán frontvonalban – Kibic Magazin

„A zsidók mindig megvédték az országot, amelyben élnek. A zsidók összefognak és minden módon segítenek”, mondta az Ukrajnai Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetségének vezetője. Az odesszai Gennagyij Raskin az elmúlt tizennégy nap egyik önkéntes harcosa volt az ukrán területvédelmi egységeknél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp