Először lehet héber neve egy bolygónak

A névvárományos GJ 367 b jelű exobolygót tavaly fedezték fel, a Földtől 31 fényévnyi távolságra van és 7,7 óra alatt kerüli meg anyacsillagát.

Eddig több mint 5000 bolygót fedezett fel az emberiség a Naprendszeren kívül, ezek közül viszont egyiknek sincs héber neve. Ezt elégelte meg Nir Dubrovsky, aki különféle űrtechnológiákkal foglalkozó izraeli cégekben visel vezető tisztségeket, és bejelentkezett a bolygók elnevezésért felelős Nemzetközi Csillagászati Uniónál (IAU).

A GJ 367 b exobolygó művészi illusztrációja

Dubrovsky azzal kereste meg a IAU-t, hogy az izraeli űroktatásban résztvevőket tömörítő Horizon közösség tagjaival közösen héber nevet adhassanak az egyik bolygónak. A nemzetközi szervezet a Ynet beszámolója szerint fel is ajánlotta, hogy válasszák ki a közel 20 naprendszer egyik bolygóját, amelyik aztán elsőként héber nevet kaphasson.

A választás a GJ 367 b jelű, kis tömegű kőzetplanétára esett, amely a Földtől 31 fényévnyi távolságra van, és 7,7 óra alatt kerüli meg anyacsillagát, a GJ 367 nevű vörös törpét. A bolygó átmérője a Föld átmérőjének 72 százaléka, és a tudósok szerint a ma ismert közel ötezer exobolygó közül az egyik legkisebb tömegű, írta róla tavalyi felfedezését követően a 24.hu.

A GJ 367 b több hasonlóságot mutat a Merkúrral, és a Földnél kisebb méretű kőzetbolygók közé tartozik. A bolygó nagy mértékű sugárzásnak van kitéve, 500-szor erősebbnek, mint a Föld, a felszíni hőmérséklete azon az oldalon, amely állandóan csillaga felé fordul, elérheti az 1500 Celsius-fokot – ezen a hőmérsékleten pedig minden kőzet és fém megolvad. A tudósok szerint nagy sűrűsége miatt feltételezhető, hogy a bolygó vasból álló belső maggal rendelkezik. Becsléseik szerint a bolygó 86 százaléka lehet vas.

Dubrovsky az izraeli internetezőkhöz fordult, hogy ajánljanak héber neveket a bolygónak. A netezők nem is tétlenkedtek, és több mint 100 ajánlatot küldtek be, amik közül a következő ötöt választották ki:

  • chofes (szabadság)
  • resef (fényszikra)
  • dinur (tűz)
  • einán (nagy szemű, mivel a bolygónak mindig ugyanaz az oldala fordul a csillaga felé, mintha követné a szemével)
  • kochav lahat (izzó csillag)

A győztes nevet az ötből január közepéig fogják megszavazni és elküldeni az IAU-nak.

Dubrovsky úgy véli, hogy az ilyen tevékenység, amikor valami nagyon technikai dolognak héber nevet adnak, sok embert közelebb hoz a témához, olyanokat is, akik nem kapcsolódnak közvetlenül az űrkutatás területéhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp