Botlatókövet kapott az FTC legendája, akit a nyilasok gyilkoltak meg

Tóth Potya István saját élete kockáztatásával rengeteg zsidót mentett meg a holokauszt idején, többek között a Latabár-fivéreket is.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Ferencvárosi Torna Club, valamint
 Zugló Önkormányzata helyezett el botlatókövet kedden a 14. kerületi Telepes utca 41. szám alatt a holokauszt áldozatául esett Tóth Potya István emlékére.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tóth Potya István a Ferencváros labdarúgó-csapatának legendás alakja, tizenkilencszeres
válogatott, majd a klub első hivatásos edzője volt. Számos módszertani újítást vezetett be az edzésekben. Magyarországon elsőként vezetett edzőnaplót.

A második világháború idején Tóth Potya István tartalékos tiszti szolgálatot teljesített. Eközben a nemzeti ellenállás Dallam nevű szervezetéhez csatlakozott. Budapesti Telepes utcai házában üldözöttek százait menekítette.

1944 decemberében árulás vádjával letartóztatták, először a Gestapo Fő utcai börtönében, majd a Belügyminisztérium Várban lévő, az Országház utca 28. szám alatti pincéjében raboskodott. 1945 februárjában a nyilasok kivégezték.

Élete kockáztatásával mentette a zsidókat az FTC legendája – Kibic Magazin

Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros egykori válogatott labdarúgójára, majd rendkívül sikeres edzőjére emlékeztek kedden délután a budapesti Wallenberg Emlékparkban, és az ünnepség végén a neve felkerült az embermentők márványtáblájára. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében kiemelte, Tóth Potya István egészen különleges sportember volt, aki elképesztő módszertani újításokat vezetett be az edzésmunkában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp