Meghalt Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök korábbi főtanácsadója

“Legnagyobb tévedéseiben is őszintén hitt és legnagyobb tévedései mögött is volt valami megfontolandó” – írta a halála kapcsán Schiffer András.

A szociológus, filozófus szombat reggel hunyt el, életének 76-dik évében. Korábban hosszú éveken át Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója volt. Halálhírét először a kormányfő közölte a Facebook-on. Hegedüs Zsuzsa daganatos betegséggel küzdött életének utolsó évében.

“Azon tényleg lehet vitatkozni, hogy amit mondott, az mikor mennyire volt találó. […] A lobogó elkötelezettséget, tántoríthatatlanságot, sziklaszilárd meggyőződést viszont lehetetlen volt nem tisztelni, amely mindig jellemezte.” – írta Stumpf András újságíró a halála kapcsán.

“A ’68-hoz köthető társadalomkritika hazai adaptációjában örökre megkerülhetetlen lesz. Legnagyobb tévedéseiben is őszintén hitt és legnagyobb tévedései mögött is volt valami megfontolandó” – mondta Schiffer András Hegedüs Zsuzsáról.

A balliberális értelmiségi, akit baráti szálak fűztek Orbán Viktorhoz

Hegedüs Zsuzsa magát baloldali, liberális, zöld, kozmopolita és zsidó értelmiséginek vallotta, ennek ellenére szoros, baráti kapcsolat fűzte Orbán Viktorhoz a 2000-es évek elejétől.

Hegedüs Zsuzsa 1976-ban Párizsba emigrált, ott doktorált szociológiából. A rendszerváltozás után az SZDSZ szellemi magjához tartozott, a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítója volt. Teljes egészében 2004-ben költözött vissza Magyarországra. A 2006 októberi 23-i rendőri intézkedések miatt nyilatkozatokban fordult szembe a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ kormánnyal, és fokról-fokra politikai közösséget váltott.

A kormányfőnek hivatalosan 2011 óta volt tanácsadója. Az együttműködésnek a közelmúltban lett vége, amikor idén júliusban a miniszterelnök Tusványoson a fajok keveredéséről értekezett. Hegedüs Zsuzsa pár nappal a beszéd után benyújtotta lemondását, amit Orbán Viktor el is fogadott. Később visszavonta a kritikáját a miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp