DNS-tesztek segítenek megtalálni holokauszt-túlélők elveszett családtagjait

Egy új kezdeményezés indult, ami segíthet megismerni a túlélők és leszármazottaik számára a népirtás miatt megszakadt családi kapcsolatokat.

Jackie Young csecsemőként elárvult, és élete első éveit egy náci internálótáborban töltötte a mai Cseh Köztársaság területén. A második világháború után Angliába vitték, örökbe fogadták, és új nevet kapott.

Holokauszt-túlélők

Felnőttként évtizedeken keresztül küzdött azért, hogy megismerje származását és családját. Szülőanyjáról, aki egy koncentrációs táborban halt meg, csak kevés információval rendelkezett, apjáról még ennyit sem tudott. Csak egy üres hely volt az anyakönyvi kivonatában.

Mindez az év elején megváltozott, amikor a genealógusok egy DNS-minta segítségével kiderítették az eredeti nevét, és megtalálták néhány rokonát, akikről Young nem is tudott. Az életre szóló kérdésre adott válasz „elképesztő” volt – mondta a ma 80 éves, Londonban élő Young. Ez „kinyitotta azt az ajtót, amelyről azt hittem, hogy soha nem fog kinyílni”.

A New York-i székhelyű Center for Jewish History (Zsidó Történelmi Központ) most egy olyan kísérleti projektet indított el, amely ezt a lehetőséget más holokauszt-túlélők és gyermekeik számára is elérhetővé kívánja tenni.

A központ a honlapján ingyenesen kínál DNS-tesztek elvégzéséhez szükséges készleteket. A felhasználók számára pedig lehetőséget kínál arra is, hogy a Younggal dolgozó genealógusoktól útmutatást kapjanak a szükséges lépésekkel kapcsolatban.

Ezek a genealógusok, Jennifer Mendelsohn és Adina Newman, az elmúlt években több ilyen jellegű munkát végeztek, és egy Facebook-csoportot működtetnek a zsidó DNS-tesztekkel és genetikai genealógiával kapcsolatban.

Newman szerint a DNS-technológia megjelenése a lehetőségek új világát nyitotta meg a papíralapú nyomok és archívumok mellett, amelyeket a holokauszt túlélői és leszármazottaik használtak arra, hogy megismerjék a népirtás miatt megszakadt családi kapcsolatokat.

„Vannak esetek, amikor az emberek elszakadnak egymástól, és észre sem veszik, hogy elszakadtak egymástól. Talán névváltoztatás történt, így nem tudták, hogy meg kell keresniük a másik személyt”

– mondta. „Vannak olyan esetek, amelyeket egyszerűen nem lehet megoldani DNS-teszt nélkül”.

Míg a genealógia és a családfák iránti érdeklődés széles körben elterjedt, Mendelsohn szerint különösen megható, hogy ezt a munkát egy olyan közösségben végzik, ahol a holokauszt miatt oly sok családi kötelék szakadt szét. Először a férje nagymamája számára csinált ilyen jellegű kutatást, aki édesanyját egy koncentrációs táborban vesztette el. A keresés olyan nagynénikhez és unokatestvérekhez vezetett, akikről a férje családjában senki sem tudott.

Elmondása szerint férje nagybátyja később felhívta, és azt mondta: „Tudod, soha nem láttam fényképet a nagymamámról. Most, hogy látom a testvéreiről készült fotókat, ez annyira megnyugtató számomra. El tudom képzelni, hogy nézett ki”.

Mendelsohn és Newman igyekeznek hangsúlyozni, hogy nincsenek garanciák. A vizsgálatok elvégzése vagy az archívumok átkutatása nem jelent garanciát arra, hogy élő rokonokat vagy új információkat találnak. De van rá esély.

75 év után találkoztak újra a holokauszt-túlélő unokatestvérek – Kibic Magazin

A 87 éves Morris Sana és unokatestvére, a 87 éves Simon Mairowitz gyerekkorukban látták egymást utoljára, és mindketten azt gondolták a másikról, hogy a holokauszt áldozata lett. Most Izraelben újra találkoztak, a megható eseménytől pedig videó is készült. Morris Sana és Simon Mairowitz gyerekkorukban Romániában éltek, és nem csak unokatestvérek voltak, de a legjobb barátok is.

Ők és a központ arra bátorítják az embereket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, különösen az idő múlásával és az élő túlélők számának csökkenésével. „Ez valóban az utolsó pillanat, amikor ezek a túlélők némi igazságot kaphatnak” – figyelmeztetett Gavriel Rosenfeld, a központ elnöke.

Rosenfeld elmondta, hogy a központ 15 000 dollárt különített el a DNS-tesztekre ebben a kezdeti kísérleti projektben, amely körülbelül 500 darab készletet fedezne le. Elmondta, hogy ha elegendő érdeklődést tapasztalnak, akkor további bővítésre is sor kerülhet.

Ken Engel, egy holokauszt-túlélők gyermekeit tömörítő minnesotai csoport vezetője szerint lesz bőven érdeklődés a projekt iránt. Ő már beszámolt a programról a tagságának.

„Ez egy fontos erőfeszítés” – mondta Engel. „Olyan csodálatos információkat tárhat fel és hozhat nyilvánosságra számukra, amelyekről eddig nem is tudtak, ettől talán jobban fogják érezni magukat, vagy jobban fognak kötődni a múlthoz.”

Young határozottan így érzi. „Egész életemben tudni akartam” – mondta.

„Ha nem tudtam volna, amit most tudok, azt hiszem, még mindig úgy érezném, hogy a bal karom vagy a jobb karom nem teljesen fejlődött ki. A család a minden, ez az emberiség életének legfőbb pillére.”

(Times of Israel via AP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp