125 éve született Horthy alezredese, akiről utcát neveztek el Izraelben

Reviczky Imre hivatásos katona volt, mégis zsidók és románok ezreinek mentette meg az életét. A háború után mégis mindentől megfosztotta őt a politika. A Világ Igaza díjat halála után kapta meg.

Reviczky Imre parancsnoksága alá közel negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos tartozott a 2-dik világháború alatt. Hivatásos katona volt már fiatal kora óta, felvidéki nemesi családból származott, és a testvéreihez hasonlóan harcolt már az első világháború alatt is.

1942 áprilisában alezredes, a keleti fronton zászlóaljparancsnok, majd rövidesen visszarendelték a pótkeret állományához. Nyíregyházán, majd Nagybányán szolgált, ott a X. közmunkaszolgálatos zászlóalj parancsnoka lett.

Itt azonban ahelyett, hogy a kegyetlenkedések élére állt volna, javított a munkaszolgálatosok ellátásán, megtiltotta a bántalmazást, 1944-ben elősegítette a román századok szökését. Több ezer zsidót hívott be 1944-ben munkaszolgálatra, 18 éven aluliakat és 48 éven felülieket is, és ezzel megmentette őket a deportálástól.

  A nyilasok letartóztatták, a sopronkőhidai fegyházba zárták.

1945 után ezredessé léptették elő, de a Rákosi rendszer idején, 1950. február 1-jén elbocsátották a hadseregből, 1952-ben megfosztották nyugdíjától. 75%-os hadirokkant létére Budapesten egy TÜKER-pincében szénlapátolással kereste kenyerét.

Reviczky Imre rehabilitálását a romániai “Előre” követelésére az “Esti Budapest” vetette föl 1956-ban. Ennek nyomán – alig néhány nappal a magyar forradalom kitörése előtt – a kormányszervek elismerték hősiességét, és visszaadták 1950-ben megvont nyugdíját.

Ez már elég későn következett be, mivel 1957 elején meghalt.

Sírjánál a katolikus egyházi szertartás és katonai tiszteletadás mellett rabbi is búcsúztatta, az igazi elismerést azonban csak halála után kapta. 1965-ben a Jad Vasem posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesítette, és Izraelben utcát is elneveztek róla.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp