Izraelben drónok segítségével védenék meg a madarakat az áramütéstől

Izraelben az utóbbi időben megszaporodtak a nagyfeszültségű elektromos vezetékek által okozott marárbalesetek. Ennek szeretnének most véget vetni.

Az izraeli Elektromos Művek, a Természetvédelmi Társaság és a Környezetvédelmi Minisztérium közös projektet indított annak érdekében, hogy megtalálják a leghatékonyabb eszközöket a madarak áramütésének megelőzésére Izraelben.

Pelikánok repülnek el elektromos vezetékek felett Izraelben

Átlagosan több százmillió átvonuló madár repül át Izrael felett. Az utóbbi években azonban a madarak egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel a nagyfeszültségű távvezetékek akadályokat képeznek a számukra, amelyek arra kényszerítik őket, hogy több tízezer kilométernyi, különböző magasságú vezetékek között navigáljanak. A madarak gyakran összeütköznek ezekkel, ami sérülést vagy a halált okoz.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy Izraelben kétszer olyan gyakran fordulnak elő ilyen esetek, mint a globális átlag. A hétfőn közzétett felmérés szerint kilométerenként átlagosan nem kevesebb mint 200 incidens történik évente.

A riasztó adatokra reagálva egy észak-izraeli völgyben több mint 24 kilométernyi villanyvezetéket néznek át, hogy megvizsgálják, milyen eszközökkel lehetne a leghatékonyabban csökkenteni ezt a jelenséget.

Az ütközések lehetőségének csökkentése érdekében speciális eszközöket helyeztek el a villanyvezetékeken, amelyek a madarak számára láthatóbbá teszik azokat, és hosszabb reakcióidőt tesznek lehetővé, különös tekintettel az éjszakai vagy ködös időre, amikor a kockázat nagyobb.

Korábban az ilyen eszközöket helikopterek segítségével vagy hosszú rudakkal helyezték el, a vezeték magasságától függően. Ezek a régi módszerek sok erőforrást, időt és munkaerőt igényeltek, ezért csak korlátozottan alkalmazták őket. A mostani projektben viszont kijelölő drónokat használnak, mint hatékonyabb módszert.

„A mostani projekt lehetővé teszi számunkra, hogy meghatározzuk a leghatékonyabb megoldást a madaraknak a távvezetékekkel való ütközések elkerülésére”

– mondta Oren Helman, az Izraeli Elektromos Művek vezető alelnöke..

„Reméljük, hogy elérjük azt a célt, hogy olyan zöld áramhálózatunk legyen, amelyet úgy tervezünk, hogy csökkentse a madarak ütközését és az áramütést, és reméljük, hogy ez a projekt egy lépéssel közelebb visz minket ehhez a célhoz és a madarak védelméhez.” (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp