Józsefvárosban kapott emléktáblát a 120 éve született Latabár Kálmán

A Kossuth-díjas színművész zsidó származása miatt bujkálni kényszerült a holokauszt idején.

„Tegnap avattuk fel Peller Károly színművésszel Latabár Kálmán emléktábláját a Népszínház u. 16. szám alatt, Latabár lányának és más családtagjainak körében”

– írta néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere.

 

A posztból kiderül, hogy ebben a Népszínház utcai házban élt, gyerek- és fiatalkorában a 120 éve született Latabár Kálmán. A Latabár-család itt lakott ugyanis az 1910-es években.

Arról pedig már a Múlt-kor számolt be, hogy Latabár Kálmánnak bujkálnia kellett a vészkorszak idején.1944 tavaszától a színigazgatókat a „nem kívánatos elemek”, azaz a zsidó származású társulattagok eltávolítására kötelezték. Annak ellenére, hogy zsidó származású édesanyja, Deutsch Ilona színésznő már évekkel korábban kikeresztelkedett, és ő maga is rendelkezett mentesítő tanúsítványokkal, Latabárnak is mennie kellett.

Latabár Kálmán színművész Dózsa György úti otthonában 1966-ban (Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán)

A már akkor cukorbeteg színész szerencsésen élte túl a vészkorszakot, de rengeteg sorstársához hasonlóan neki is bujdosnia kellett, írja a lap. A Múlt-kor cikke szerint Latabár Kálmán inzulinhoz is csak Rátonyi Róberten keresztül jutott, aki számos veszélyt vállalva szerezte be és vitte az életmentő gyógyszert kollégájának és barátjának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp