Életműdíjat kap Steven Spielberg a Berlini Filmfesztiválon

Egyedülállónak nevezte az elmúlt 60 év nemzetközi filmművészetében Spielberg változatos életművét a 73. alkalommal megrendezésre kerülő Berlinale.

Spielberg több mint száz filmet és sorozatot rendezett élete során. Ezért neki ítélték a Honorary Arany Medve díjat, amelyet a február 16-26-i fesztivál ünnepségen vehet majd át.

A Berlinalén bemutatják új, félig önéletrajzi filmjét, a „The Fabelmans”-t is, amelyben Spielberg saját zsidó neveltetésének elemeit és az antiszemitizmus terén szerzett tapasztalatait is felhasználta.

A 75 éves filmes már 1998-ban megkapta a német Szövetségi Érdemrendet a „Schindler listája” című holokauszt-drámájáért és a túlélők emlékét őrző Shoah Alapítványáért.

“Steven Spielberg hihetetlen karrierjével nemcsak nézők generációit varázsolta el szerte a világon, hanem új értelmet adott a mozinak, mint az álmok gyárának” – mondta a Berlinale rendezői, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian.

Miközben a globális filmipar „megújulást” keres a világjárvány nyomán, „nem is találhatnánk jobb új kezdést, mint amit Spielberg nagyszerű munkája kínál” – tették hozzá.

Spielberg, akit Hollywood egyik legnagyobb élő rendezőjeként tartanak számon, eddig három Oscar-díjat nyert. Sokan új filmjét is Oscar-esélyesnek tartják, írja a The Times of Israel.

2021-ben a zsidó filmrendező megkapta Izrael tekintélyes, 1 000 000 dolláros Genesis-díját szakmai eredményeiért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségéért. A díjjal járó pénzösszeget amerikai nonprofit szervezeteknek adományozta Spielberg feleségével, Kate Capshaw-val.

Ugyanebben az évben a házaspár létrehozta a Jewish Story Partners nevű filmes alapítványt, hogy olyan dokumentumfilmeket finanszírozzon, amelyek a zsidó tapasztalatok széles skáláját tükrözik.

A Berlinale Cannes-nal és Velencével Európa három legjobb filmfesztiválja közé tartozik.

Kapcsolódó cikkünk:

Spielberg antirasszista jogvédő szervezeteknek adja a zsidó Nobel-díjjal járó pénzjutalmat – Kibic Magazin

A világhírű filmrendező egymillió dollárt adományoz 10 zsidó és nem zsidó szervezetnek, többek között a Színesbőrű Zsidók Szervezetének és a Fekete Szavazatok Számítanak közösségnek. Faji és gazdasági egyenlőséget hirdető zsidó és nem-zsidó csoportnak ajánlja fel Spielberg a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjból származó pénzösszeget.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp