Rendkívüli: a Vatikánban ülésezett a Zsidó Világkongresszus

A cél a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte. Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviselte a helyszínen Magyarországot.


„A zsidók és keresztények közös vallási hagyománya arra ösztönzi a két vallás hívieit, hogy széttagolt világunkban együtt lépjenek föl a testvériség és a béke megteremtése érdekében”, mondta a helyszínen Ferenc pápa üdvözlő beszédében.
Ferenc pápa a Kelemen-teremben fogadta a Zsidó Világjongresszus vezető testületének 200 tagját.

Beszédében a pápa emlékeztetett arra, hogy a zsidó világszervezet a II. Vatikáni Zsinattól kezdve párbeszédet folytat a Vatikán Zsidókkal való Vallási Kapcsolatok Bizottságával, és megjegyezte, hogy látogatásuk „tanúsítja és erősíti a baráti kötelékeket” a zsidó közösségek és a Szentszék között.

A helyszínen a Zsidó Világkongresszus elindította a „Kishreinu” („Kötelékünk”) nevű történelmi kezdeményezést, amelynek célja a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte, írja a mazsihisz.hu.

Ronald S. Lauder és Ferenc pápa (forrás: mazsihisz.hu)

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congresss – WJC) elnöke a vatikáni zsinati csarnokban tartott korábbi beszédében úgy fogalmazott: „Szeretnénk előmozdítani a katolikus egyházzal való kapcsolatunkat, ezért indítjuk útjára a Kishreinu folyamatát, amely megerősíti a két vallás közös jövőjét, és új szakaszt jelent a katolikus-zsidó kötelékben”.

A Vatikán News híradása szerint a Zsidó Világkongresszus a világ több mint 100 országában képviseli a zsidó közösségeket, és 1936-os megalakulása óta élen jár a zsidók jogaiért folytatott harcban. A WJC évtizedek óta különleges kapcsolatokat ápol a Szentszékkel, valamint más keresztény egyházakkal, az iszlám közösségek képviselőivel és más vallások képviselőivel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp