Nyíltan meleg külügyminisztere lehet a jobboldali Netanyahu kormánynak

Amir Ohana volt az első nyíltan meleg politikus, aki már 2019-ben miniszteri tárcát kapott Izraelben.

A Likud párt törvényhozója, Amir Ohana az esélyese annak, hogy Izrael következő külügyminiszterévé nevezzék ki, míg Miri Regev párttársa az oktatási minisztériumot kaphatja meg – közölte kedden az izraeli média.

Korábban úgy gondolták, hogy Ron Dermer volt izraeli amerikai nagykövet lesz a befutó jelölt, akinek a Biden-adminisztráció is szorgalmazza a kinevezését.

Ohana lenne az első nyíltan meleg ember, aki Izrael külügyminisztereként szolgálhat. Ugyanakkor a politikus volt már izraeli igazságügyi miniszter 2019-2020-ban, és Közügyekért felelős miniszter 2020-2021-ben.

A döntés azután született, hogy több Likud-törvényhozó bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelöltet amiért szerintük túl sok magas rangú miniszteri posztot engedményezett a leendő koalíciós partnereknek, írja a jns.org.

Amir Ohana párjával

Hétfőn a Vallásos Cionizmus Párt elnöke, Bezalel Smotrich állítólag beleegyezett abba, hogy Izrael következő pénzügyminisztere legyen, miután Netanyahu visszautasította a védelmi minisztérium irányítása iránti követelését.

Ezzel lehetővé vált, hogy Netanyahu véglegesítse a kormánykoalíció felépítését.

Netanjahu most nagy valószínűséggel a Likud törvényhozóját és Yoav Gallant, az IDF volt vezérőrnagyát nevezi ki védelmi miniszternek, míg a Shas vezetője, Aryeh Deri, jogi helyzetének tisztázásától függően, a belügyminisztériumot fogja vezetni.

Itamar Ben-Gvir, Oztma Yehudit vezető közbiztonsági miniszteri kinevezése jó úton halad, ami lehetővé tenné számára a rendőrség feletti ellenőrzést.

Netanjahunak december 6-ig van ideje a 14 napos hosszabbítás lehetőségével véglegesíteni a koalíciós megállapodásokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp