A szülei egy kispadon hagyták, 80 évesen újra megtalálta a családját

Alice Grusová csecsemő volt, amikor szülei a pályaudvar padján hagyták, és fogalmuk sem volt, mi lesz vele.

1942 júniusa volt, és ez volt Marta és Alexandr Knapp utolsó kétségbeesett tette a lányuk megmentésére, mivel az akkori Csehszlovákia területéről való menekülési kísérletük katasztrófával végződött.

A házaspár elmenekült Prágából, de amikor vonatuk a kelet-csehországi Pardubicébe ért, náci katonák szálltak fel, hogy menekülő zsidókat keressenek.

Grusová soha többé nem látta a szüleit. Letartóztatták és Theresienstadt koncentrációs táborba küldték őket, ahonnan később Auschwitzba deportálták és meggyilkolták őket. Apja előző házasságából származó testvérét is ott ölték meg.

Grusová a nagynénjével, aki visszajött Auschwitzból

Lehet, hogy kislányuk sorsa is ez lett volna, ha nem kockáztatnak a szülők ekkorát. Grusová idén ünnepelte 81. születésnapját – valamint 60. házassági évfordulóját férjével, Miroslavval. Prágában élnek, három fiuk, hat unokájuk és három dédunokájuk van.

Mindig is úgy érezte, hogy ez nem a családja összessége, de az év elején a nyugdíjas gyermekápolónő Izraelbe utazott, ahol újra kapcsolatba lépett zsidó rokonaival, és találkozott egyetlen túlélő első unokatestvérével – valamint egy tágabb családdal, akiről nem is tudta, hogy léteznek.

„A legjobban akkor voltam megdöbbenve, amikor 80 éves koromban megtudtam, hogy ilyen nagy családom van”

Grusová egyetlen élő unokatestvérével, Jossi Weisszel idén Izraelben

– mondta egy érzelmes videohívásban a CNN-nek.

„Sajnálom, hogy ez nem történt korábban” – tette hozzá Grusová, aki családfakutatóknak köszönhetően bukkant rá a rokonaira a MyHeritage online genealógiai oldal segítségével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp