Teltházas koncertek a Fischer Iván alapította OMIKE-esteken

A szervezők várják azokat a kultúrát és közösséget kedvelő embereket, akik szeretnének csatlakozni az egyesülethez.

Lezajlottak az OMIKE első koncertjei a Rumbach zsinagógában a múlt héten, ahol a klasszikus és modern zenék mellett az irodalom is helyet kapott a színpadon.

Fischer Iván néhány hete hirdette meg azt az új kezdeményezést, amely a háború alatt működtetett OMIKÉ-hez hasonlóan kulturális produkcióknak adna helyet a zsidó közösség kötelékein belül. Az OMIKE Egyesületbe bárki beléphet, aki kedveli a kultúrát, és fontosnak tartja, hogy egyfajta kulturális közösség jöjjön létre.

„A 19. és 20.században a neológ vagy a vallási életből kilépő zsidók óriási szeretettel fordultak a kultúra felé. Az áhítat kétezer éves hagyománya megmaradt, de új imádandó célt keresett, amit az asszimilálódó zsidók, vallásosak és nem vallásosak az irodalomban, zenében, művészetekben találtak meg. Ezt a szeretet kívánták az 1909-es alapítók megosztani az egész országgal, zsidókkal, nem zsidókkal, mindenkivel. Az OMIKE eredeti célja a nevében is megtalálható közművelődés volt. Ezt a hagyományt szeretnénk mi is folytatni most, 113 évvel később”, írja az egyesület a honlapon, ahol a csatlakozás részletei is megtalálhatók.

Alább néhány fotót közlünk a november 16-i koncertről. A fotókat Horváth Judit készítette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp