Két zsidó focistával kezdődik Katarban a labdarúgó-világbajnokság

Mindketten az Egyesült Államok válogatottját erősítik a 2022-es foci-vb-n.

Vasárnap veszi kezdetét a labdarúgó-világbajnokság Katarban, ahová kivételesen izraeli állampolgárok is beutazhatnak. Bár az izraeli válogatott a mostani vb-re sem tudott kijutni, de két zsidó játékosa azért most is lesz a tornának.

DeAndre Yedlin

Az USA válogatottjának ugyanis két tagja is zsidó, írja a JTA. Az egyikük Matt Turner, az angol élvonalbeli Arsenal kapusa, aki ugyan csak apai ágon zsidó származású, de a zsidó hagyományokkal jobban azonosul, mint édesanyja katolikus örökségével. Turner dédszülei Litvániából menekültek el a II. világháború idején. Amikor Amerikába érkeztek, felvették a Turner nevet. Az amerikai válogatott kapus 2020-ban litván állampolgárságot kapott.

Az amerikai válogatott másik zsidó játékosa, DeAndre Yedlin jelenleg az Inter Miami csapatában focizik, de korábban ő is megfordult Angliában, öt évig volt szélsőhátvéd a Newcastle Unitedben. Yedlin édesanyja zsidó, apai ágon afroamerikai és amerikai őslakos származású. A Seattle-ben született labdarúgó zsidó neveltetést kapott, de mostanában inkább buddhistának vallja magát. A jobb vállára mindenesetre egy héber nyelvű tetoválás került a játékos dédszülei tiszteletére.

Amennyiben Izraelnek sikerült volna a kijutás jóval több zsidó játékos lenne a világbajnokságon. Izrael első és egyetlen világbajnoki szereplése azonban 1970-ben volt, ez a fél évszázados szünet viszont nem a tehetség hiányának köszönhető.

Amikor még Izrael is részt vett a foci vb-n – Kibic Magazin

Izraelnek csak egyetlen egyszer , az1970-ben Mexikóban rendezett világbajnokságra sikerült kijutnia. Pedig már 1934-ben is próbálkoztak, igaz, akkor még más néven. A ma induló labdarúgó-világbajnokágon saját résztvevő válogatott híján nemcsak itt nálunk kell azon törniük a fejüket a focirajongóknak, hogy kinek szurkoljanak, de Izraelben is igen hasonló a helyzet.

Izrael az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) egyik alapító tagja volt, 1954-ben csatlakozott, és nemzetközi sikereket ért el, amelyek az 1964-es AFC-kupa megnyerésében csúcsosodtak ki. Izrael sikereit azonban beárnyékolta a geopolitika, és számos AFC-tagország idővel bojkottálni kezdte az izraeli mérkőzéseket.

1958-ban Izrael úgy nyerte meg a világbajnoki selejtezőcsoportját, hogy a tiltakozások miatt egyetlen ellenféllel sem játszott. 1974-ben az AFC egy Kuvait által szervezett 17-13-as szavazáson kizárta Izraelt a szövetségből. Izrael ezután két évtizedig vándorolt a futballsivatagban, mielőtt teljes jogú tagságot szerzett volna az Európai Labdarúgó Szövetségben (UEFA).

Az európai tagság azonban kemény versenyt jelent: Izrael olyan futballnagyhatalmakkal került egy konferenciába, mint Anglia, Németország, Spanyolország, Franciaország vagy Olaszország. A 2022-es selejtezőkön Izrael a szintén tartósan élvonalbeli Dániával került egy csoportba.

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában? – Kibic Magazin

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található ország csapatai az európai kupákban? „Mehetünk Ázsiába…”, „Jeruzsálem mióta van Európában?”, „Még jó hogy Európa liga a neve…”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp