Különleges sírkő újul meg a szombathelyi zsidó temetőben

Nagy problémát jelent azonban az 1830-as években keletkezett rabbisírok megmentése.

Kardos Ella síremlékének megújulásával folytatódik a szombathelyi zsidó temető rendbetétele, számolt be a helyi tévé. Kardos Ella a neves vaskereskedő, Kardos Jakab leánya volt, 1898-ban született, 34 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Sírkövét egy haldokló hattyút ábrázoló szobor díszíti, amelyet Rumi Rajki István szobrászművész készített.

A Szombathelyi Televízió tudósításából az is kiderül, hogy a zsidó temetőben közel 2500 sír található, csak nagyjából százat gondoznak az utódok, a többit a hitközség tartja rendben. A sírkert megtisztítása évek óta folyamatosan tart, eddig 600 konténer zöldhulladékot és szemetet szállítottak el innen.

Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy előkerültek olyan csodálatos művészi alkotások, síremlékek, amiről úgy gondolják, nagy feladat a megmentsük az utókor számára.

Nagy probléma továbbá az 1830-as években keletkezett rabbisírok megmentése.Néhány közülük súlyosan károsodott, mállik szét, félő, hogy eldől, leomlik. A nemrég megrendezett Zsidó Fesztiválon is gyűjtöttek adományokat a renoválásukra. Ezek a síremlékek igazi értékek, a hitközség egyik fontos törekvése, hogy megmentse őket az utókornak.

Szombathely igényli a zsidóságot – Kibic Magazin

Szombathelyen a zsidó közösséget a hagyományok tisztelete tartja egyben. Miután a helyi zsidóság gazdag múltjának sikerült méltó emléket állítani, egy bisztró segítségével most a közösség jövőjét próbálják építeni a nyugat-magyarországi városban. Nincs túl nehéz dolga annak, aki a Szombathelyi Zsidó Hitközség székházához szeretne a vasútállomás felől érkezve eljutni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp