Az ukrajnai zsidók 73%-ának választania kell az étel és a fűtés között

Lassan 9 hónapja folyik az ukrán-orosz háború, és ez egyre súlyosabb hatással van a polgári lakosságra, különösen a kemény téli hónapok beköszöntével.

Komoly aggodalomra ad okot egy friss felmérés, amelyet 600 – különböző területen élő – ukrajnai zsidó megkérdezésével végzett a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége (IFCJ).

E szerint az ukrajnai zsidók csaknem háromnegyede (73%) arra számít, hogy a téli anyagi szükségletek kielégítése érdekében választania kell a lakás fűtése és az élelmiszervásárlás között.

Az ukrán zsidók szinte mindegyike (97%) azt állítja, hogy a háború nehézségeket okozott az otthonuk téli fűtésében, több mint kétharmaduk (68%) pedig azt mondta, hogy nem tudja, hogy képes lesz-e fűteni, és csaknem fele (47%) azt mondja, hogy ismer legalább egy embert, aki nem lesz képes rá.

A válaszadók fele pedig azt mondta, hogy nincs elég meleg ruhája erre a télre.

A felmérést 600 jelenlegi és volt zsidó lakos körében végezték Ukrajna városaiban, köztük Kijevben, Odesszában, Lvivben, Dnyiproban, Csernyihivban, Zsitomirban, Cserkasziban és másokban telefonon és írásos kérdőívek segítségével, írja a jpost.com.

“A felmérés eredményeinek fényében és több mint 600 000 elkötelezett adományozónk segítségével minden reményünk megvan arra, hogy a kiegészítő támogatás segít a helyi zsidó közösségnek felkészülni és megbirkózni az előttünk álló hideg téli hónapokkal.” – mondta Yael Eckstein, az IFCJ elnöke.

Az IFCJ ugyanis bejelentette, hogy 6,5 millió dollár értékű segítséget utalnak át a helyi zsidó közösségekkel együttműködő szervezeteknek. A pénzügyi támogatást több tízezer idős és gyermek élelmiszer- és gyógyszerellátására, meleg ételek, fűtőtestek és egyéb melegen tartási eszközök vásárlására fordítják majd Ukrajnában.

A szervezet a háború kitörése óta jelentős szerepet játszik az ukrán zsidó közösség tagjainak Ukrajnából való evakuálásában, élelmiszerrel, gyógyszerekkel és élelmiszerrel való ellátásában, valamint egy támogatási és segélyvonal létrehozásában.

Az IFCJ 23 millió dollár sürgősségi támogatást osztott szét az ukrajnai zsidó közösség számára, valamint 4500 új bevándorlónak segített Izraelbe utazni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp