Európai zsidó menekültek, akik Brazíliában alkottak maradandót

A II. világháború alatt Brazíliába emigrált, később híressé vált művészek, tudósok, sportolók életét bemutató fotókiállítás nyílik hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában, az Átriumban.

A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című tárlat Brazília Magyarországi Nagykövetsége és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) közös kiállítása. A bemutató alapját a Stefan Zweig Ház által 2021-ben kiadott, A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) című kiadvány képezi, amely 300 bevándorló történetét dolgozta fel – közölte az FSZEK az MTI-vel.

 

Brazíliába 1933 és 1945 között mintegy 15 ezer bevándorló érkezett, akik közül sokan kiemelkedőt és maradandót alkottak új hazájukban. A most nyíló kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek és a sport területén járultak hozzá választott hazájuk fejlődéséhez. A tárlat anyaga korábban már Genfben is látható volt, és a tervek szerint Budapest után más nagyvárosban is bemutatják majd.

A fotókiállításhoz kapcsolódó tárlaton tizenkét Magyarországról emigráló alkotó életútját külön, részletesebben is bemutatják a szervezők a könyvtár Kisgalériájában. A Központi Könyvtár Átriumában rendezett fotókiállítás december elsejéig, a magyar emigránsokat bemutató külön tárlat december 16-ig lesz látogatható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp